Szybkie bułeczki z oliwkami i czerwonym pesto!
Ochh... kocham domowe pieczywo! A ten przepis jest taki łatwy i szybki, że wolę zrobić własne bułki niż kupić chleb czy inne pieczywo w sklepie :)
Cudowna w tym przepisie jest możliwość eksperymentowania ze składnikami. Można dodać słonecznik, dynię, siemię lniane, płatki owsiane, soję itd. albo łyżeczkę dżemu!
Polecam Wam wykonanie tego w domu, bo gdy spróbujecie... nie będziecie chcieli jeść innego!
Składniki na 8 bułeczek:
Składniki suche mieszam razem z oliwkami i ziołami. Drożdże rozpuszczam i odstawiam na chwilę, wlewam do mąki. Ugniatam chwilę i wstawiam na 5 minut do wyłączonego nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Po tym czasie wyjmuję i ugniatam ok. 5 minut. Formuję wałek, który dzielę na 8 równych części. Każdą z nich formuję w kulkę, rozgniatam, robię dołek i wkładam pół łyżeczki pesto. Zaklejam tak, by nic nie wyciekło i układam na blaszce sklejeniem do dołu i rozpłaszczam troszkę każdą z bułeczek. Nacinam delikatnie od góry, tak by pesto nie wyciekło. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę około 20 minut. Voila! Gotowe :) Pyyyyyyychaaaa!!!
Na zdjęciach bułeczki z tuńczykiem, pomidorem, papryką, kaparami i pieprzem kolorowym :)


Cudowna w tym przepisie jest możliwość eksperymentowania ze składnikami. Można dodać słonecznik, dynię, siemię lniane, płatki owsiane, soję itd. albo łyżeczkę dżemu!
Polecam Wam wykonanie tego w domu, bo gdy spróbujecie... nie będziecie chcieli jeść innego!
Składniki na 8 bułeczek:
- 150 g mąki 3 zboża lub pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka soli
- łyżka błonnika owsianego (opcjonalnie)
- szczypta ziół: oregano i bazylii
- 2-3 łyżki posiekanych czarnych oliwek
- łyżka oliwy
- 1/3 kostki drożdży (ok. 33 g)
- pół kubka gorącej wody + pół kubka zimnego mleka (lub szklanka letniej wody lub mleka)
Składniki suche mieszam razem z oliwkami i ziołami. Drożdże rozpuszczam i odstawiam na chwilę, wlewam do mąki. Ugniatam chwilę i wstawiam na 5 minut do wyłączonego nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Po tym czasie wyjmuję i ugniatam ok. 5 minut. Formuję wałek, który dzielę na 8 równych części. Każdą z nich formuję w kulkę, rozgniatam, robię dołek i wkładam pół łyżeczki pesto. Zaklejam tak, by nic nie wyciekło i układam na blaszce sklejeniem do dołu i rozpłaszczam troszkę każdą z bułeczek. Nacinam delikatnie od góry, tak by pesto nie wyciekło. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę około 20 minut. Voila! Gotowe :) Pyyyyyyychaaaa!!!
Na zdjęciach bułeczki z tuńczykiem, pomidorem, papryką, kaparami i pieprzem kolorowym :)



Komentarze
Prześlij komentarz