Kokosowa panna cotta z syropem kawowym
Wzięłam udział w konkursie "Idzie jesień u Ostrej na Słodko" i dzięki Bogu! Bo to, co wyszło jest po prostu niebiańskie :) Idealna konsystencja, idealny smak... Po prostu deser nr 1 ;)
Polecam wszystkim, bo jest tani, łatwy i szybki w wykonaniu.
Ciągle czuję ten smak.... mmmm.... Dzięki Ostra! :)
Składniki:
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Mleko podgrzać w rondelku, dodać cukier i wiórki (nie gotować). Ciągle mieszając dodać rozpuszczona żelatynę. Mieszać i podgrzewać ok. 3 minut. Przelać masę do filiżanek, ostudzić i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Przed wyjęciem przygotowujemy syrop: do rondelka wlewamy filiżankę mocnej kawy i dodajemy łyżkę cukru pudru. Gotujemy, aż zmniejszy objętość do 1/3 objętości filiżanki.
Filiżanki z panna cottą wyjmujemy z lodówki, brzegi odkrawamy za pomocą noża i na chwilę wkładamy filiżankę do ciepłej wody. Wykładamy panna cottę na talerzyk i polewamy syropem kawowym. Pyyyyyychaaaaa!!!!!!!!!!!!


Polecam wszystkim, bo jest tani, łatwy i szybki w wykonaniu.
Ciągle czuję ten smak.... mmmm.... Dzięki Ostra! :)
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 2/3 filiżanki wiórków kokosowych
- 1/2 filiżanki cukru pudru + 1 łyżka
- 3 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżka żelatyny
- Filiżanka mocnej kawy
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Mleko podgrzać w rondelku, dodać cukier i wiórki (nie gotować). Ciągle mieszając dodać rozpuszczona żelatynę. Mieszać i podgrzewać ok. 3 minut. Przelać masę do filiżanek, ostudzić i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Przed wyjęciem przygotowujemy syrop: do rondelka wlewamy filiżankę mocnej kawy i dodajemy łyżkę cukru pudru. Gotujemy, aż zmniejszy objętość do 1/3 objętości filiżanki.
Filiżanki z panna cottą wyjmujemy z lodówki, brzegi odkrawamy za pomocą noża i na chwilę wkładamy filiżankę do ciepłej wody. Wykładamy panna cottę na talerzyk i polewamy syropem kawowym. Pyyyyyychaaaaa!!!!!!!!!!!!



Komentarze
Prześlij komentarz