Kalafior zapiekany w beszamelu z serem
Ten kalafior przyrządziłam kilka miesięcy temu i naprawdę bardzo mi smakował. Jest to zupełnie nowa, dla mnie, wersja kalafiora, bo do tej pory jadłam tylko z bułką tartą i masłem.
Polecam, jeśli i Wy nie próbowaliście innej odsłony tego pysznego warzywa :)
Składniki:
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, układamy na blaszce (u mnie keksówka). Zalewamy pomidorami z puszki. Przyrządzamy sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło (nie dopuszczamy do spalenia, na wszelki wypadek możemy dodać łyżkę oleju), stopniowo dodajemy mąkę, by nie zrobiła się "klucha" mączno-maślana :). Gdy połączenie masła i mąki ma postać gęstego sosu, smażymy jeszcze chwilę, by pozbawić mąkę surowego smaku. Po minucie zalewamy mlekiem i szybko mieszamy trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Zmniejszamy ogień i co chwilę mieszamy, by nie przypalić sosu na dnie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy sos jest za gęsty- dolewamy mleka. Gotowym beszamelem zalewamy kalafior, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Zapiekamy około 30-40 minut. Sprawdzamy widelcem, czy kalafior zmiękł i jest już odpowiedni do jedzenia.
Tak przyrządzony kalafior możemy podawać jako osobne danie lub jako dodatek do dania głównego. Polecam!
Polecam, jeśli i Wy nie próbowaliście innej odsłony tego pysznego warzywa :)
Składniki:
- główka kalafiora
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- łyżka lub dwie mąki pszennej
- sól, pieprz
- puszka pomidorów w puszce (pokrojonych)
- pół szklanki startego sera (może być edamski, gouda lub morski)
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, układamy na blaszce (u mnie keksówka). Zalewamy pomidorami z puszki. Przyrządzamy sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło (nie dopuszczamy do spalenia, na wszelki wypadek możemy dodać łyżkę oleju), stopniowo dodajemy mąkę, by nie zrobiła się "klucha" mączno-maślana :). Gdy połączenie masła i mąki ma postać gęstego sosu, smażymy jeszcze chwilę, by pozbawić mąkę surowego smaku. Po minucie zalewamy mlekiem i szybko mieszamy trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Zmniejszamy ogień i co chwilę mieszamy, by nie przypalić sosu na dnie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy sos jest za gęsty- dolewamy mleka. Gotowym beszamelem zalewamy kalafior, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Zapiekamy około 30-40 minut. Sprawdzamy widelcem, czy kalafior zmiękł i jest już odpowiedni do jedzenia.
Tak przyrządzony kalafior możemy podawać jako osobne danie lub jako dodatek do dania głównego. Polecam!

To coś dla mnie, uwielbiam takie zapiekanki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kalafiora w każdej postaci :D A taki przepis zapowiada się niezwykle smakowicie :D
OdpowiedzUsuń