Krupnik na wędzonych żeberkach
Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek robiła krupnik, a przecież jest to moja ulubiona zupa obok pomidorowej z makaronem i śmietaną. Krupnik to idealna zupa kryzysowa. Potrzebne nam będą warzywa, kasza jęczmienna i kawałek wędzonki (żeberka lub inna część). Można też zrobić wywar na udku lub skrzydełku drobiowym.
Składniki (przepis na 5 litrowy garnek):
Robimy wywar: do gotującej się wody wrzucamy żeberka oraz obrane i pokrojone w półtalarki warzywa (seler w słupki). Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy kaszę i ziemniaki (mieszamy, by kasza nie przywarła). Po 25 minutach rozrabiamy kilka łyżek śmietany ze szczyptą soli i gorącą zupą, tak by nie było grudek i dolewamy do zupy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Żeberka lub inne mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości, kroimy i dodajemy do zupy. Zagotowujemy i gotowe :)
Składniki (przepis na 5 litrowy garnek):
- wędzone żeberka wieprzowe lub inna wędzonka lub udko/skrzydełko drobiowe
- 1 duża marchew
- 1/4 normalnej wielkości selera
- 1 pietruszka
- szklanka kaszy jęczmiennej
- 4 niewielkie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
Robimy wywar: do gotującej się wody wrzucamy żeberka oraz obrane i pokrojone w półtalarki warzywa (seler w słupki). Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy kaszę i ziemniaki (mieszamy, by kasza nie przywarła). Po 25 minutach rozrabiamy kilka łyżek śmietany ze szczyptą soli i gorącą zupą, tak by nie było grudek i dolewamy do zupy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Żeberka lub inne mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości, kroimy i dodajemy do zupy. Zagotowujemy i gotowe :)

pycha!
OdpowiedzUsuńpycha, pycha :)
OdpowiedzUsuń