Puszyste pancakes`y
Mój Mąż kocha te placki :) Dlatego zawsze, gdy mam trochę więcej czasu na przygotowanie śniadania i mamy ochotę na jego słodką formę, robię właśnie polską wersję amerykańskich pancakes. Są cudownie puszyste i nieprzesadnie słodkie. Idealnie pasuje do nich jogurt wymieszany z miodem, sos czekoladowy albo dżem.

Składniki wymieszać i odstawić na 20 minut. Smażyć na suchej teflonowej patelni na średnim ogniu, by trochę urosły. Delikatnie obracamy na drugą stronę przy pomocy łopatki.


- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 75 g roztopionego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
Składniki wymieszać i odstawić na 20 minut. Smażyć na suchej teflonowej patelni na średnim ogniu, by trochę urosły. Delikatnie obracamy na drugą stronę przy pomocy łopatki.


Wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńJa "pankejki" robię z olejem rzepakowym zamiast masła - tego sposobu nauczyła mnie ciotka mieszkająca w Stanach, która jednocześnie od zawsze walczy z cholesterolem (dlatego masło odstawiła na dobre, olej cholesterol obniża). Są pyszne, puszyste i delikatne :)
OdpowiedzUsuńspróbuję następnym razem :) Będę je przygotowywać częściej niż tylko "raz na jakiś czas", bo są naprawdę pyszne :)))
OdpowiedzUsuńI smakują rewelacyjnie! Spróbuj! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Będąc w Stanach, miałam okazję jeść prawdziwe, amerykańskie pancakes`y i muszę przyznać, że po spróbowaniu Twojego przepisu znów poczułam się jakbym tam była. Na pewno będę z tego przepis częściej korzystała. :D
OdpowiedzUsuń