Ciasto marchewkowe szybkie i proste
Robiłam je ostatnio kilka lat temu, ale takie dobre mi chyba jeszcze nie wyszło :) Zapisuję tu w końcu przepis, aby mieć go pod ręką, i abyście Wy mogli z niego korzystać :) Marylin i reszta też mieli ochotę... ;)

Składniki:
Do przygotowania formy:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy dokładnie bułką tartą.
Jajka, cukier i przyprawę do piernika ubijamy razem mikserem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, startą marchewkę i olej, miksujemy jeszcze chwilę. Wylewamy do formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45-50 minut na drugiej półce od dołu na ruszcie, a nie na blaszce (tak lepiej wychodzi wg moich obserwacji) ;) Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe. Jeśli patyczek jest suchy to jest OK. Ja dodatkowo jeszcze patyczek oblizuję, wtedy mam pewność ;) Dziś na przykład po 45 minutach jeszcze czułam surowe ciasto, więc sprawdzać trzeba.
Posypujemy cukrem pudrem lub robimy polewę z mlecznej lub białej czekolady :)


Składniki:
- 3 jajka
- 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika lub samego cynamonu
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jedna marchewka starta na drobnych oczkach
- pół szklanki oleju lub stopionego masła
- cukier puder do posypania
Do przygotowania formy:
- smalec/masło/olej
- bułka tarta
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy dokładnie bułką tartą.
Jajka, cukier i przyprawę do piernika ubijamy razem mikserem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, startą marchewkę i olej, miksujemy jeszcze chwilę. Wylewamy do formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45-50 minut na drugiej półce od dołu na ruszcie, a nie na blaszce (tak lepiej wychodzi wg moich obserwacji) ;) Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe. Jeśli patyczek jest suchy to jest OK. Ja dodatkowo jeszcze patyczek oblizuję, wtedy mam pewność ;) Dziś na przykład po 45 minutach jeszcze czułam surowe ciasto, więc sprawdzać trzeba.
Posypujemy cukrem pudrem lub robimy polewę z mlecznej lub białej czekolady :)


Nigdy nie byłam przekonana co do ciasta marchewkowego, ale wygląda tak apetycznie, że chyba spróbuję przepisu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na www.mododiessere.blog.pl
Wygląda przepysznie, na pewno wypróbujemy przepis.
OdpowiedzUsuńZapraszamy na naszego bloga "CzujęMiętę"
http://czujemietedogotowania.blogspot.com/
Wlasnie sie piecze. zobaczymy jak wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńNo i jak? Wyszło? :)
OdpowiedzUsuńpolecam :) ja zrobię z tego ciasta chyba jeszcze muffinki i zaniosę do pracy :)
OdpowiedzUsuńUUUU pycha wyszło. Musiałam tylko dolac kapke wody bo jakies gęste mi wyszło. Zeżarlismy je szybko to nastepne zrobie dziś :) dzięki...
OdpowiedzUsuńMoje w piekarniku!!! ja dodałam jeszcze płatki migdałowe,cynamon i imbir mielony i czekam na efekt:) Pachnie super!!!
OdpowiedzUsuńNa wypasie :) Na pewno wyszło pycha, aż Ci zazdroszczę :)
OdpowiedzUsuńJuz jest w piekarniku ;) Myśle ze wyjdzie bardzo pyszne i ładne, jak twoje :)
OdpowiedzUsuńjak wyszło? :)
OdpowiedzUsuńCiasto w Piekarniku , chcę zrobić mamię Niespodziankę i mam nadzieję że wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że się udało :)
OdpowiedzUsuńPieklam 30 minut i przypalalo sie z wierzchu więc wyjęłam. Ale jest oki :-)
OdpowiedzUsuńi upiekło się? Następnym razem możesz w wierzchu ciasto przykryć folią aluminiową, to się nie spali z wierzchu :)
OdpowiedzUsuńwyszło przepyszne!!! :)
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo :)
OdpowiedzUsuńLepiej dawać olej czy masło jak sądzicie ?
OdpowiedzUsuńpewnie lepiej masło, ale ja zawsze dodaję olej, bo tak mi wygodniej ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałem coś słodkiego jako niespodziankę dla żony po pracy :)
OdpowiedzUsuńjest to moje drugie w życiu ciasto - mam nadzieję, że się uda :)
ciasto wyszło pysznościowe :) polecam
OdpowiedzUsuńnigdy jeszcze nie robiłam ciasta marchewkowego...ale po przeczytaniu tego przepisu napewno je upiekę
OdpowiedzUsuńczy to ciasto ma być takie gęste że aż do widełek od miksera się ledwo co odlewają? czy tez zrobiłam jedne główny błąd:Za dużo mąki? ;) o.O
OdpowiedzUsuńAż tak gęste być nie powinno ;) dodaj odrobinę mleka.
OdpowiedzUsuńA czy mogę dodać np rodzynki lub orzechy?
OdpowiedzUsuńno pewnie! będzie jeszcze ciekawiej :) rodzynki tylko namocz wcześniej w gorącej wodzie przez godzinę, odcedź i wrzuć do masy.
OdpowiedzUsuńco można dać zamiast cynamonu?
OdpowiedzUsuńpyszne !!
OdpowiedzUsuńskórkę pomarańczową, cytrynową... może jakiś aromat :)
OdpowiedzUsuńKocham!Kocham!Kocham!;)
OdpowiedzUsuńoj ja też :) na swoje urodziny zrobiłam na wypasie z orzechami, suszoną śliwką i lukrem :) Prawie całe zjadłam sama! :)
OdpowiedzUsuńciasto wlasnie sie piecze.....:) jestem pewna ze bedzie pyszne
OdpowiedzUsuńUwielbiam proste rzeczy. A Twój przepis wydaję się bardzo prosty w przygotowaniu i chociaż nie należę do jakichś ekspertów od pieczenia ciast, to bardzo chętnie wypróbuję. Pytanie: co sądzisz o dodatku miodu oraz orzechów?
OdpowiedzUsuńCiasto w piekarniku :) zrobię rodzince mikołajkowy prezent :)
OdpowiedzUsuńja to zawsze nawet najprosciejsze ciasto spartole :P jakies takie cięzkie wyszło, pewnie za duzo oleju dałam, bo na oko...
OdpowiedzUsuńja już żadnego ciasta na oko nie robię ;) życie mnie nauczyło ;D
OdpowiedzUsuńA ile tego ciasta wychodzi,i w jakiej blaszy.
OdpowiedzUsuńA mi nie wyroslo tak pieknie jak na zdjeciu:/:/ciekawe co pochrzanilam
OdpowiedzUsuńA mi zawsze wychodzi płaskie i w środku jakby niedopieczone ;(
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło mi bardzo gęste i musiałam dodać sporo mleka :/ Poza tym za dużo cukru jak dla mnie i następnym razem dodam już tylko szklankę.
OdpowiedzUsuńkochamy z mężem to ciasto, ekspresowe i przeeepyszzne, zawsze wychodzi, tylko trzeba je dłużej podpiec :)pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń