Idealny przepis na chleb pszenny
Piękę chleb już ponad rok, ale nie mogłam znaleźć idealnego przepisu, po którym chleb się nie kruszy i ma duuuże dziury jak ser szwajcarski ;) To jest naprawdę prosty i idealny przepis na taki chleb! Możecie dowolnie dodawać np. oliwki, suszone pomidory, siemię lniane, słonecznik itp.
Składniki:
Podgrzewamy mleko, sól, cukier i masło. Mieszamy z zimną wodą, mąką i drożdżami. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę-dwie (może być więcej) w ciepłe miejsce pod przykryciem. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 210 stopni ustawiając na dnie naczynie z wodą (u mnie forma do muffinów). Wyrabiamy ciasto jeszcze chwilę (podsypując mąką), formujemy jakby bagietkę (lub używamy keksówki) układamy na papierze do pieczenia, nacinamy wzdłuż i wstawiamy dopiero do nagrzanego piekarnika (u mnie nagrzewanie piekarnika trwa około 10 minut, i tyle ciasto jeszcze odpoczywa po ponownym zagniataniu). Pieczemy, aż pięknie się zarumieni. Ja wyrabiam ciasto w maszynie do chleba na programie "ciasto". Efekt widać na zdjęciu- ja jestem zachwycona!
Składniki:
- szklanka mleka
- pół szklanki wody
- 1/6 kostki świeżych drożdży (mniej więcej)
- łyżeczka soli
- łyżka masła
- pół łyżeczki cukru
- około 4-4,5 szklanki mąki pszennej (dosypywać stopniowo)
Podgrzewamy mleko, sól, cukier i masło. Mieszamy z zimną wodą, mąką i drożdżami. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę-dwie (może być więcej) w ciepłe miejsce pod przykryciem. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 210 stopni ustawiając na dnie naczynie z wodą (u mnie forma do muffinów). Wyrabiamy ciasto jeszcze chwilę (podsypując mąką), formujemy jakby bagietkę (lub używamy keksówki) układamy na papierze do pieczenia, nacinamy wzdłuż i wstawiamy dopiero do nagrzanego piekarnika (u mnie nagrzewanie piekarnika trwa około 10 minut, i tyle ciasto jeszcze odpoczywa po ponownym zagniataniu). Pieczemy, aż pięknie się zarumieni. Ja wyrabiam ciasto w maszynie do chleba na programie "ciasto". Efekt widać na zdjęciu- ja jestem zachwycona!
Fajny przepis, zapisuję do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńSpróbuję w weekend ukręcić :-D
OdpowiedzUsuńWitam.Te 4-4,5 szklanki maki to ile mniej wiecej wagowo bedzie?
OdpowiedzUsuńWitaj Kinga, myślę, że jakieś 500g
OdpowiedzUsuńDziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.k
OdpowiedzUsuń