Pieczone boczniaki z czosnkiem
To ostatni przepis z pierwszego zbioru domowej uprawy boczniaków :) Z niecierpliwością czekam na kolejne! Dziś obiad iście wegetariański - gotowane ziemniaki, pieczone boczniaki z czosnkiem (pyszne!) i moja ulubiona sałatka z dzieciństwa, czyli ogórki kiszone z cebulą i śmietaną ;)
Składniki:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na to układamy kapelusze boczniaków blaszkami do góry, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15-20 minutach obróciłam na drugą stronę i piekłam jeszcze 10 minut. Jak widzicie objętość znacznie się zmniejszyła ;) Aha! Ja przed pieczeniem posypałam grzyby bułką tartą, ale nie musicie tego robić.

Składniki:
- boczniaki (ilość zależna od porcji i wielkości naczynia, w której będą pieczone)
- sól, pieprz
- łyżeczka masła
- odrobina oliwy
- ząbek czosnku
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na to układamy kapelusze boczniaków blaszkami do góry, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15-20 minutach obróciłam na drugą stronę i piekłam jeszcze 10 minut. Jak widzicie objętość znacznie się zmniejszyła ;) Aha! Ja przed pieczeniem posypałam grzyby bułką tartą, ale nie musicie tego robić.


DZIĘKUJĘ, WYBORNE
OdpowiedzUsuń