Pełnoziarnisty jabłecznik z pianką
Odkąd zrobiłam pleśniaka na kruchym cieście, ale w formie kruszonki, a nie placka- uważam tę metodę za rewelacyjną. Z kruchymi spodami zawsze było zbyt dużo roboty, a tu wystarczy rozetrzeć składniki i wysypać je na blachę :) Jabłecznik z tego przepisu wychodzi niezbyt słodki, delikatny i z odrobinę chrupiącymi jabłkami. Dodatek pianki dodaje delikatności :) No świetne te ciasto, co Wam będę więcej opowiadać :)
Składniki:
Do małego rondelka wlewam około 2 łyżek wody, wrzucam pokrojone w ładną, małą kostkę jabłka, dodaję łyżkę-dwie cukru i 2 szczypty cynamonu. Całość gotuję około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Z żółtek, margaryny/masła, mąki i cukru robimy kruszonkę- rozcieramy palcami (nie ugniatamy ciasta). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na dno tortownicy wysypujemy równomiernie połowę kruszonki i wstawiamy do podpieczenia do nagrzanego piekarnika. W tym czasie można już ubijać białka z cukrem. Po jakiś 10 minutach sprawdzam palcem czy spód jest już podpieczony, jeśli przypomina strukturą, taką powiedzmy, skorupkę to możemy już smarować je warstwą jabłek, na jabłka wykładamy ubitą na sztywno pianę z białek i posypujemy resztą kruszonki (wcześniej możemy ją jeszcze wymieszać z cynamonem lub przyprawą do piernika). Pieczemy około 40 minut (piana się uniesie, a kruszonka będzie zarumieniona). Voila! :)

Składniki:
- 5 jaj (oddzielone żółtko od białka)
- 100g masła lub margaryny (robiłam na margarynie Kasi)
- szklanka (250ml) mąki pszennej
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (lub mąki pszennej zwykłej)
- pół szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru do białek + łyżka-dwie do jabłek
- 4 nieduże jabłka, obrane, pokrojone w kostkę
- ewentualnie cukier puder i cynamon lub przyprawa do piernika
Do małego rondelka wlewam około 2 łyżek wody, wrzucam pokrojone w ładną, małą kostkę jabłka, dodaję łyżkę-dwie cukru i 2 szczypty cynamonu. Całość gotuję około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Z żółtek, margaryny/masła, mąki i cukru robimy kruszonkę- rozcieramy palcami (nie ugniatamy ciasta). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na dno tortownicy wysypujemy równomiernie połowę kruszonki i wstawiamy do podpieczenia do nagrzanego piekarnika. W tym czasie można już ubijać białka z cukrem. Po jakiś 10 minutach sprawdzam palcem czy spód jest już podpieczony, jeśli przypomina strukturą, taką powiedzmy, skorupkę to możemy już smarować je warstwą jabłek, na jabłka wykładamy ubitą na sztywno pianę z białek i posypujemy resztą kruszonki (wcześniej możemy ją jeszcze wymieszać z cynamonem lub przyprawą do piernika). Pieczemy około 40 minut (piana się uniesie, a kruszonka będzie zarumieniona). Voila! :)
Pyszne, zapraszam na Sernik Królewski
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/11/sernik-krolewski.html
Co bardziej niecierpliwi najpierw dobiorą się do pianki :D Super ciasto!
OdpowiedzUsuńhttp://www.buster.pw/upieklem-ciasto-czekoladowe/
wygląda świetnie, muszę spróbować, a ja polecam domowy wyrób serów, cydru i miodu, super na święta http://blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńŚwietny jabłecznik, pozdrawiam. Polecam też kakaowy
OdpowiedzUsuńhttp://inews.com.pl/WordPress3/jablecznik-kakaowy
pyszny jabłecznik!
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/02/jabecznik-z-beza.html
Wspaniałe ciasto, a ja zapraszam na Rafaello :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/05/rafaello.html
bardzo smaczny ten jabłecznik Ci wyszedł :) fajny pomysł na makę pełnoziarnistą :) u mnie dzisiaj ciasto milky way
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2015/03/ciasto-milky-way.html
jabłecznik z mąka pełnoziarnistą to dla nas nowość, ale chętnie takie skosztujemy :) a Ciebie zapraszamy na inne pomysły na jabłecznik :)
OdpowiedzUsuńhttp://ronddel.blogspot.com/search?q=jab%C5%82ecznik+przepisy
Super jabłecznik, zapraszam też na
OdpowiedzUsuńhttp://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
brzmi bardzo apetycznie:) A od siebie polecam ciasto z wiśniami na biszkoptach:
OdpowiedzUsuńhttp://kopalniasmaku.pl/przepisy/177-100160-ciasto_z_wisniami_na_biszkoptach.html
Przepyszny jabłecznik, spróbuj też kruchego ciasta z jabłkami i żółtą pianką
OdpowiedzUsuńhttp://bulkazchlebem.pl/kruche-ciasto-z-jablkami-i-zolta-pianka
Pysznie się prezentuje,
OdpowiedzUsuńzapraszam na waniliowo-czekoladowy sernik marmurkowy
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/03/waniliowo-czekoladowy-senik-marmurkowy.html
Rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńPolecam kilka moich pomysłów
http://www.przepismamy.pl
Pyszny prosty i szybki w wykonaniu jabłecznik. Ładne foto. Polecam też :
OdpowiedzUsuńhttp://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
Pysznie wgląda to Twoje ciacho, idealne do kawki tak coś czuję:-)
OdpowiedzUsuńU mnie czas babkowy, więc zapraszam Cię na kawałek do mnie:-)
http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2015/03/babka.html
Pozdrawiam wiosennie
czy w tym jabłeczniku mogę zastosować mąkę żytnią(uczulenie na pszenicę
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Masło lepsze - prof. Cichosz - http://www.stachurska.eu/?p=1136 .
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje :) ja ostatnio też zrobiłam szarlotkę z bitą śmietaną i BEZĄ :) zapraszam :) http://zakateksmakosza.blogspot.com/2015/03/szarlotka-po-krolewsku.html
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z pianką :)
OdpowiedzUsuńhttp://przekaskinaimpreze.pl
Ciasto wygląda fantastycznie. Z całą pewnością zapisuję sobie ten przepis i czym prędzej wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńTo jest najzwyklejsza szarlotka. Robię taką od 25 lat.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia z Čech! Miłego dnia, chciałbym podzielić się z wami bardzo ważne informacje. Wszystko można znaleźć na - http://en-albafos.blog.cz
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, muszę spróbować, a ja polecam domowy wyrób serów, cydru i miodu, super na święta http://blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńPolecam Jajka przepiórcze ekologiczne
OdpowiedzUsuńhttp://przepiorki.pawelstrzyzykowski.pl/
Podobnie jak goście na www.almoc.pl no bo teraz żal umierać ...
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo dobrze. Trzeba wypróbować
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
OdpowiedzUsuńjabłecznik wyszedł mi super z tego przepisu! Mam pytanie odnośnie ilości mąki pszennej - czy jeśli nie mam mąki pełnoziarnistej to zamiast 1 szklanki tej mąki dawać 2 szklanki mąki pszennej? Czy też do całego ciasta potrzeba tylko 2 szklanki mąki, niezależnie jakiego rodzaju?
Witaj, potrzeba dwie szklanki mąki pszennej, na innych nie robiłam, ale Ty możesz zaryzykować i podzielić się doświadczeniem ;)
OdpowiedzUsuńniestety nie próbowałam z żytnią, ale będę wdzięczna za informację, jeśli Ty spróbujesz :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z 1 szklanki mąki pszennej i 1 szklanki mąki pszennej-pełnoziarnistej i wyszło naprawdę dobre ciasto :) Następne zrobię z samej pszennej dla porównania ;)
OdpowiedzUsuńprzepis wprowadza w błąd, gdyż mąki pszennej 3 szklanki wg przepisu trzeba dać a okazuje się że dwie, przepis do poprawy
OdpowiedzUsuńRacja, nie pomyslalam. Za chwile poprawie. Dziekuje
OdpowiedzUsuńNiewiem co zrobiłem nie tak wszystko idealnie jak w przepisie, pięknie wyrosło a potem opadło. Tzn pianka z białek jak surowa. Szkoda :(
OdpowiedzUsuń