Wiosenny sernik jogurtowy
Moi Fani na Facebooku wiedzą, że uwielbiam sernik bez sera... i do dziś myślałam, że żaden inny go nie zastąpi... a jednak! Ta wersja jest jeszcze lepsza, bo wzbogacona o kostkę twarogu :) Dzięki niemu konsystencja jest bardzo podobna do tego tradycyjnego, ale przygotowanie go zajmuje dużo mniej czasu. No pyszny jest po prostu! Polecam Wam wykonanie go na Wielkanoc :)
Składniki:
Żółtka miksujemy ze szklanką cukru, aż masa będzie biała i puszysta. Z jogurtu odkładamy 2 łyżki do oddzielnej miski i blendujemy razem z twarogiem na gładką masę. Łączymy z resztą jogurtów, żółtkami, budyniem i kisielem. Białka ubijamy z cukrem i dodajemy do masy. Łączymy wszystko za pomocą miksera na wolnych obrotach. Masę dzielimy na pół i do jednej dodajemy barwnik- teraz uważamy, by nie pobrudzić drugiej części masy zielonym kolorem :) Formę wykładamy pogniecionym papierem do pieczenia (lepiej się wtedy układa) i wylewamy za pomocą dwóch osobnych łyżek wazowych takie same porcje ciasta na siebie, czyli: na środek formy wylewamy porcję ciasta niezabarwionego i na nią porcję ciasta zielonego i znów niezabarwione i na to zielone. Powtarzamy czynność do wyczerpania mas. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę przykrywamy folią aluminiową, by ciasto nie zrumieniło się podczas pieczenia (wtedy widoczne będą kolorowe słoje) i wstawiamy na 1,5h do nagrzanego piekarnika. Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek nie jest jeszcze suchy, ale po naciśnięciu palcem czuć, że ciasto jest już zwarte, należy uchylić drzwiczki piekarnika i wyłączyć grzanie. Ciasto w ten sposób sobie dojdzie i ostygnie. Ostudzony sernik wkładamy na noc do lodówki. Gotowe :) Prawda, że wygląda pięknie? :)



Składniki:
- 2x400g jogurtu naturalnego (najlepiej bałkańskiego)
- 4 jajka (oddzielić żółtko od białka)
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 budynie waniliowe (w proszku)
- 1 kisiel cytrynowy (w proszku, ale można pominąć. Ja miałam 1,5 torebki budyniu, więc dodałam też kisiel, który zabarwił mi masę na żółto)
- tubka zielonego barwnika spożywczego (może być każdy inny kolor)
- 1,5 szklanki cukru
Żółtka miksujemy ze szklanką cukru, aż masa będzie biała i puszysta. Z jogurtu odkładamy 2 łyżki do oddzielnej miski i blendujemy razem z twarogiem na gładką masę. Łączymy z resztą jogurtów, żółtkami, budyniem i kisielem. Białka ubijamy z cukrem i dodajemy do masy. Łączymy wszystko za pomocą miksera na wolnych obrotach. Masę dzielimy na pół i do jednej dodajemy barwnik- teraz uważamy, by nie pobrudzić drugiej części masy zielonym kolorem :) Formę wykładamy pogniecionym papierem do pieczenia (lepiej się wtedy układa) i wylewamy za pomocą dwóch osobnych łyżek wazowych takie same porcje ciasta na siebie, czyli: na środek formy wylewamy porcję ciasta niezabarwionego i na nią porcję ciasta zielonego i znów niezabarwione i na to zielone. Powtarzamy czynność do wyczerpania mas. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę przykrywamy folią aluminiową, by ciasto nie zrumieniło się podczas pieczenia (wtedy widoczne będą kolorowe słoje) i wstawiamy na 1,5h do nagrzanego piekarnika. Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek nie jest jeszcze suchy, ale po naciśnięciu palcem czuć, że ciasto jest już zwarte, należy uchylić drzwiczki piekarnika i wyłączyć grzanie. Ciasto w ten sposób sobie dojdzie i ostygnie. Ostudzony sernik wkładamy na noc do lodówki. Gotowe :) Prawda, że wygląda pięknie? :)
Świetnie wygląda, tak wiosennie :)
OdpowiedzUsuńPycha, zapraszam na waniliowo-czekoladowy sernik marmurkowy
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/03/waniliowo-czekoladowy-senik-marmurkowy.html
świetny pomysł na sernik :) fajnie kolorowy :) zobacz nasze zielone ciasto
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2014/07/ciasto-lesny-mech.html
serniczek pierwsza klasa i do tego bardzo wiosenny :) zobacz inne przepisy na serniki
OdpowiedzUsuńhttp://ronddel.blogspot.com/search?q=sernik+przepisy
pyszny
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, a ja polecam do takiego serniczka zrobić swojski serek wg przepisów na moim blogu
OdpowiedzUsuńhttp://winoiser.com
prawo ma być równe dla WSZYSTKICH http://www.almoc.pl/img.php?id=3347
OdpowiedzUsuńJeżeli chcesz się odchudzić zdrowo, bezpiecznie i na stałe, skorzystaj ze świetnego programu redukcji wagi.
OdpowiedzUsuńNie musisz opuszczać posiłków, możesz jeść 3 posiłki i 2 przekąski. Dołącz do tysięcy zadowolonych klientów,
którzy nie mają efektów jo-jo (idealnafigura24.pl)
Bardzo fajne kolory, polecam też taki tort
OdpowiedzUsuńhttp://inews.com.pl/WordPress3/tort-borowkowy/
A tu serniczek mojej Babci
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/03/najlepszy-sernik-na-swiecie.html
pozdrawiam
Pyszne.
OdpowiedzUsuńPolecam kilka moich pomysłów
pomysłów http://www.przepismamy.pl
Kuszący sernik :)
OdpowiedzUsuńa tu coś dla tych , co się odchudzają :)
http://odchudzaniez3dchili.blogspot.com/
Polecam pyszny sernik z polewa czekoladowa http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/10/sernik-z-polewa-czekoladowa.html
OdpowiedzUsuńJak kolorowe :) Uwielbiam serniki, szczególnie w towarzystwie świeżych owoców sezonowych. No ale na te polskie musimy jeszcze chwilę poczekać.
OdpowiedzUsuńhttp://przekaskinaimpreze.pl
Przepysznie wygląda ten sernik, u mnie dzisiaj ciasto Bounty
OdpowiedzUsuńhttp://bulkazchlebem.pl/ciasto-bounty
pysznie i zdrowo http://www.jembezglutenu.pl/
OdpowiedzUsuńhmmm, trudno się nie zgodzić, że przy klasycznym serniku jest trochę (niestety) pracy, ale efekt końcowy, szczególnie walory smakowe są tego warte:-) JA chyba uwielbiam każdy serniki, byle był bez rodzynek i odpowiednio wilgotny:-) Myślę, że Twój sernik przypadnie do gustu dzieciakom, szczególnie za efekt estetyczny:-)
OdpowiedzUsuńMoże jak znajdziesz chwilę odwiedzisz moje skromne progi, zapraszam na... oczywiście sernik:-)
http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/12/sernik.html
Niestety u mnie na zdjęciach tak efektownie się nie prezentuje:-(
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu
Sernik wygląda obłędnie. Sam widok tego ciasta niezwykle zachęca do spróbowania. :) Doskonały pomysł.
OdpowiedzUsuńŁadny ten sernik, tak samo postępuję gdy chcę sernika w paski z warstwami czekoladowymi :) Polecam sernik cytrynowy - http://www.stachurska.eu/?p=17993 .
OdpowiedzUsuńoryginalny pomysł:) a od siebie polecam coś bardziej klasycznego - sernik wiedeński:
OdpowiedzUsuńhttp://kopalniasmaku.pl/przepisy/175-100158-sernik_wiedenski.html
Super sernik! A czy twaróg można zastąpić ricottą? Nie mam dostępów do polskich produktów i muszę używać "zamienników".
OdpowiedzUsuńWłasnie upieczony sernik jogurtowy z brzoskwiniami
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/03/sernik-jogurtowy-z-brzoskwinia.html?spref=fb
Myślę, że z ricottą będzie przepyszny! :)
OdpowiedzUsuń