Super KONKURS z rossi.pl!
Bardzo dawno nie było na blogu konkursu, więc trzeba to nadrobić ;) We współpracy ze sklepem rossi.pl postanowiliśmy ufundować Wam świetną nagrodę bardzo przydatną w kuchni :) Do wygrania fantastyczna waga kuchenna z funkcją tarowania oraz konwersji gramów na mililitry! Zadanie konkursowe jest proste, bo nie lubimy trudnych konkursów ;)
W komentarzach pod tą notką oraz postem na Facebooku podajcie mi jakiś ciekawy letni przepis na lekką potrawę lub deser. Mam ochotę na coś lekkiego i pysznego, coś co orzeźwi w gorące dni, jakich mi na razie brakuje ;)
Ważne ! Firma rossi.pl informuje klientów o trwającej akcji promocyjnej - przy zakupie produktów na stronie rossi.pl za kwotę min 600 zł - Kubek marki Villeroy&Boch wart 110 zł firma dodaje do transakcji gratis.
Konkurs rozpoczyna się dziś, czyli 30 czerwca i potrwa do 10 lipca do godziny 23:59.
Zapoznajcie się proszę z regulaminem konkursu :)
1. Organizatorem konkursu jestem ja ;) Fundatorem nagród jest sklep Rossi.pl
2. Zwycięzcę wybieram ja, sama, osobiście ;) Wyniki ogłoszę tu i na FB w ciągu 2-3 dni po zakończeniu konkursu.
3. Wysyłka nagrody realizowana przez rossi.pl może odbyć się tylko na terenie Polski. Paczka nadawana jest w ciągu 3 dni roboczych.
4. Każdy może podać dowolną ilość przepisów. Jeśli chcesz, prześlij mi zdjęcie potrawy na maila (stworzę galerię na moim Fanpage`u. Przesyłając wyrażasz zgodę na umieszczenie w niej swojego zdjęcia): nienazarty.blog.pl@gmail.com
5. W komentarzu koniecznie zostaw swoje imię lub pseudonim oraz adres mailowy, bym mogła powiadomić Cię o wygranej :)
6. Jeśli zwycięzca nie odpowie na mojego maila przez 5 dni, wyłonię następną osobę, do której pojedzie nagroda (pierwsza osoba traci tym samym tytuł zwycięzcy i możliwość otrzymania nagrody). I tak do skutku ;)
7. Konkurs jest dla czytelników i fanów bloga Nienażarty, dlatego miło mi będzie, jeśli polubicie mój Fanpage oraz konto rossi.pl na Instagramie.
8. Dodanie komentarza tu lub na FB jest równoznaczne z akceptacją tego regulaminu.
No to bawmy się! Do dzieła :)
EDIT:
Serdecznie wszystkim dziękuję za udział w konkursie i tyle smacznych, letnich inspiracji! Większość przepisów na pewno wypróbuję! Moje kubki smakowe podbiła jednak Owocowa Kanapka wg przepisu Sylwii D. - gratuluję! A wszystkich pozostałych zapraszam do korzystania z przepisów na moim blogu :)
Czerwona porzeczka pod kruszonką z sezamem
OdpowiedzUsuńSkładniki na ciasto (kruszonkę):
250 gram mąki pszennej
120 gram cukru
150 g masła
50 g sezamu
Składniki na nadzienie:
500 gram czerwonej porzeczki
130 gram cukru
10 gram mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Masło w temperaturze pokojowej, mąkę i cukier wyrobić ręcznie na kruszonkę, odstawić.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wysypać na dno formy. Na górę posypać równomiernie kruszonkę, wymieszaną z uprażonym na suchej patelni sezamem :).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut do czasu az kruszonka się ładnie zarumieni.
Najlepiej podawać jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi
Pucharki jogurtowo- agrestowe
OdpowiedzUsuńSkładniki:
400 g agrestu
39 gram cukru (3 łyżki)
1 łyżeczka wody różanej
300 g jogurtu greckiego
24gram cukru pudru (2 łyżki)
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Sposób przygotowania:
Z agrestu usunąć szypułki. Włożyć do garnuszka, dodać cukier i wodę różaną, zagotować przez kilka minut aż większość owoców popęka. Owoce rozgnieść widelcem i schłodzić..
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Jogurt grecki z cukrem zmiksować, aż stanie się puszysty. Dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać, następnie dodać rozgnieciony agrest i wymieszać.
Przełożyć do pucharków.
BANANA BREAD
OdpowiedzUsuńpół kostki rozpuszczonego masła,
pół szklanki białego/trzcinowego/brązowego cukru (wedle uznania),
4 miękkie banany,
1,5 szklanki mąki,
2 całe jajka,
łyżeczka sody oczyszczonej,
łyżeczka cukru wanilinowego.
Przygotowanie:
1. Banany wkładamy do miseczki i rozgniatamy je widelcem do momentu, w którym osiągną one konsystencję papki.
2. W międzyczasie rozpuszczamy na patelni masło.
3. Do przygotowanych w ten sposób owocowych dodajemy wszystkie potrzebne składniki, bez mąki i całość mieszamy.
4. Do masy dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Całość masy przelewamy do formy keksowej bez wykładania jej folią aluminiową ani smarowania masłem. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika. Nasz chlebek pieczemy przez 60 minut na trybie góra – dół, bez termoobiegu.
Gotowe ciasto powinno uzyskać piękny, ciemnobrązowy kolor. Przepysznie smakuje solo lub w połączeniu z dżemem czy masłem.
Naleśniki z sosem brzoskwiniowym
OdpowiedzUsuńSkładniki:
Naleśniki:
500 ml mleka
100 ml wody gazowanej
250 g mąki pszennej
1 całe jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
Ser:
400 g sera białego trzykrotnie mielonego
250 g mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
Sos brzoskwiniowy:
1 duża puszka brzoskwiń
2,5 łyżki galaretki brzoskwiniowej*
2 łyżki cukru**
50 ml wody
Przygotowanie:
Naleśniki:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka. Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.
Ser:
Ser biały mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy pastę waniliową i cukier. Mieszamy do połączenia się składników.
Sos brzoskwiniowy:
Puszkę z brzoskwiniami otwieramy, wyjmujemy brzoskwinie. Syrop z brzoskwiń wlewamy do rondelka i dodajemy cukier. Połowę owoców kroimy na mniejsze kawałki. Drugą połowę brzoskwiń miksujemy w blenderze na mus. Mus dodajemy do syropu z brzoskwiń i podgrzewamy do momentu, aż się zagotuje.Zdejmujemy z palnika i dodajemy pokrojone brzoskwinie. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę i dodajemy do podgrzewanego musu z owocami. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje. Sos powinien mieć konsystencję kisielu. Naleśniki smarujemy serkiem, składamy i polewamy sosem brzoskwiniowym. Dekorujemy świeżą miętą.
* konsystencja może się troszkę różnić, gdyż wszystko zależy od tego, ile syropu jest w puszce.
** cukier można pominąć. Ja dodałam, ponieważ u nas brzoskwinie w puszce są bardziej kwaskowe i naturalne. W Polsce przeważnie występują w bardzo słodkim syropie.
Moje rady:
– w okresie letnim do zrobienia sosu, można wykorzystać świeże owoce.
– naleśniki w tej wersji możemy podać na deser lub jako danie obiadowe.
Jeśli masz ochotę na coś orzeźwiającego, to jestem pewna, że sorbet cytrynowy z musem truskawkowym i czekoladą będzie idealny na upalne dni (sprawdziłam)!
OdpowiedzUsuńSkładniki na sorbet:
- 2,5 szklanki wody
- skórka otarta z 3-4 cytryn
- 0,75 szklanki soku wyciśniętego z cytryn
- 1 szklanka cukru
W garnku umieścić wodę, skórkę z cytryn i cukier, gotować, aż syrop zgęstnieje. Ostudzić. Syrop umieścić w plastikowym pojemniku i wymieszać z sokiem z cytryn. Umieścić w zamrażalniku i co godzinę zamieszać trzepaczką, aby dodać jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Dzięki temu sorbet będzie lżejszy i delikatniejszy.
Składniki na mus truskawkowy:
- 350 g truskawek
- 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
- 4 łyżki cukru (lub wg własnego uznania)
Truskawki umieścić w garnku i zagotować z cukrami. W trakcie gotowania mieszać i czekać aż syrop zgęstnieje. Ostudzić i za pomocą blendera zmiksować na gładką masę.
Dodatkowo:
- biała czekolada
- gorzka czekolada
Sorbet umieścić w pucharku, polać musem truskawkowym, a na wierzch zetrzeć czekoladę gorzką i białą.
Smacznego i przyjemnego "chłodzenia się" :)
Lody! Nie ma nic lepszego niż lody, szczególnie te zrobione samemu.
OdpowiedzUsuńPotrzebne będą:
-pojemniczki do lodów (można je kupić są łatwo dostępne lub wystarczy kilka plastikowych kubeczków i patyczki)
-400ml wody(w zależności o jakiej pojemności są pudełeczka i ile ich mamy)
-sok z połowy cytryny
-stołowa łyżka miodu
A teraz dowolne owoce co kto lubi :)
Ja zawsze daje kawałki cytryny lub limonki, truskawki, porzeczki, pomarańczę, liście mięty.
Sposób przygotowania:
Do pojemniczków wsypuję pokrojone wcześniej owoce, według uznania.
Do 400ml wody dodaję sok z połowy cytryny, łyżkę stołową miodu. Tworzę w ten sposób syrop którym zalewam owoce :) Wystarczy już tylko wcisnąć patyczki i zamrozić. Gotowe! W ten sposób mamy zdrowe lody :)
Mój e-mail to: wyjebongo1509@wp.pl Pozdrawiam :)
Gotowe! Orzeźwiające lody domoweh
Kolejny przepis ode mnie tym razem na orzeźwiając tarte cytrynową. Robiłam ją już kilka razy i idealnie nadaje się na lato :)
OdpowiedzUsuńSpód:
-200 g mąki pszennej
-2 łyżki cukru pudru
-120 g masła, zimnego
-1 żółtko
-1 łyżka soku z cytryny
Składniki na spód zagnieść ręcznie, później owinąć w folie i schłodzić przez jakieś 25 do 30 min.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na formę do tarty wysmarowanej masłem i obruszonej mąką.
Nakłuć spód widelcem i przykryć papierem do pieczenia. Wysypać na to fasolę. ciasto piec w 190 stopniach przez 20 min.
Po tym czasie zdjąć fasolę i papier i piec jeszcze 5-8 min. Na masę cytrynową potrzebujemy:
-5 jajek
-110 g drobnego cukru
-200 ml śmietany kremówki 36%
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-otarta skórka z cytryny
-140 ml soku z cytryny
Wszystkie składniki połączyć ze sobą na gładką masę. Wylać masę na spód i piec przez 25 do 30 min w 190 stopniach . Tartę można ozdobić listkami mięty :)
Mój e-mail: wyjebongo1509@wp.pl
A mój przepis na orzeźwiający deser to taki ,
OdpowiedzUsuńktóry ani w smaku ani wyglądzie nie jest byle jaki!
"OWOCOWE SZALEŃSTWO" tak go nazwałam
bo o skutki uboczne jego pałaszowania się bałam !
I NIE NA ŻARTY , ani śmieszny ani pojedzony
każdy członek mej rodziny nim jest zauroczony!
Co nam będzie potrzebne do jego wykonania?
Owoce, mleko, cukier - i mięta do dekorowania!
Truskawki (o,5 kg) i 2 banany do lodówki wkładamy
o idealne schłodzenie tych owoców zadbamy !
Robimy domowe lody ze ŚNIEŻKI i mleka
przepyszna uczta po zamrożeniu nas czeka !
Wkładamy do zamrażalki na 4 godziny
wesoło oczekujemy, aż śmieją się miny !
Wyciągamy zamrożone lody, do pucharków wkładamy
dookoła pysznymi owocami obkładamy !
Kroimy truskawki i banany
smak tych owoców mile jest znany !
Do tego miksujemy mleko z truskawkami
rozkoszujemy się pysznymi, zimnymi deserami .
I tak podane pałaszować możemy dowoli
oddając się błogiej, upalnej swawoli !
Nie WAŻYĆ kalorii lecz szczęścia godziny
WAŻYĆ tylko składniki, i mieć uśmiechnięte miny !
R RÓŻOWA waga która jest do wygrania
O ORYGINALNĄ moc ma rozweselania !
S SPRYTNIE przyrządziłabym z jej pomocą niejeden deserek
S SPONTANICZNIE pojechałabym potem na miejski rowerek !
I IDEALNE wakacje z wagą (umiarkowaną), cieszą się aktywnością i dobrą zabawą !
Sernik z musem truskawkowym i arbuzem
OdpowiedzUsuńMASA SERNIKOWA:
500g twarogu zmielonego
1/2 szklanki śmietanki 30%
2 galaretki kiwi lub agrestowe
1 szklanka wody
MUS TRUSKAWKOWY:
500g truskawek
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka wody
DODATKOWO:
400g arbuza obranego
Galaretki rozpuścić w podanej ilości wody. Delikatnie podgrzałam na małym ogniu, gdyż ciężko się rozpuszczały. Truskawki zmiksować i połączyć z galaretkami. Część lub dokładnie połowę galaretki wylać na dno formy o średnicy 22cm i wstawić do lodówki, a resztę odstawić w ciepłe miejsce.
Zielone galaretki rozpuścić podobnie jak czerwone (truskawkowe). Twaróg zmiksować i połączyć z galaretkami. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę sernikową (odłożyłam 1 łyżkę do dekoracji). Arbuza pokroić w kostkę odsączając sok. Kiedy warstwa truskawkowa stężeje, wylać część masy sernikowej. Układać kawałki arbuza zalewając tężącą masą. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Na stężałą masę sernikową wylać pozostały mus truskawkowy. U mnie nie stężał, ale gdyby się tak stało to należy go delikatnie podgrzać na małym ogniu.
Po wyjęciu z formy ozdobić rozetkami z bitej śmietany. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)
https://kuchniamniam.wordpress.com/
Przepis na idealne letnie orzeźwienie, w postaci dania które uwielbiają moje dzieci .
OdpowiedzUsuńTARTA JAGODOWO CYTRYNA (A'la zachcianki moich dzieci)
SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
100 g masła (najlepiej tłustego)
40 g cukru
100 g mąki
2 żółtka
szczypta soli
Góra :
1 skórka z całej cytryny
50 ml soku z cytryny
1/2 szklanki cukru
3-4 jajka
250 ml śmietanki (36%)
Jeżyny , maliny bądź inne owoce do przybrania.
Wykonanie:
Robimy kruche ciasto, wkładamy do formy na tartę . Po czym pieczemy . Startą skórkę z cytryny i sok z cytryny mieszamy z cukrem o jajkami . Mieszamy, dodajemy śmietankę i miksujemy . Nakładamy masę na upieczony spód ciasta . Pieczemy przez 35 minut . Ostudzamy, i dekorujemy wedle uznania.
Moje dzieci aż się oblizują
gdy do pichcenia tego deseru się szykują!
Podajemy go z lodami i owocami
ciągle z uśmiechniętymi minami !
Ciasto agrestowe z bezową pianką
OdpowiedzUsuńSkładniki na ciasto:
5 żółtek
50 ml wody
1 łyżeczka pasty z wanilii lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego
150 g drobnego cukru do wypieków
100 ml mleka
280 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g masła, roztopionego
600 g agrestu, odszypułkowanego
Składniki na piankę bezową:
5 białek, pozostałych z ciasta
220 g drobnego cukru do wypieków
pół łyżeczki kwaśnego winianu potasu (cream of tartar) lub 1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Formę o wymiarach 23 x 32 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misie miksera umieścić żółtka, cukier, wodę. Ubijać do otrzymania jasnej, puszystej masy która przynajmniej trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Dodać wanilię, dalej ubijając. Do pianki dodać przesianą mąkę z proszkiem, mleko, bardzo (bardzo!) delikatnie wymieszać. Na koniec dodać masło, równie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać szpatułką. Podpiec w temperaturze 160ºC przez około 15 - 18 minut.
W międzyczasie, gdy do końca podpiekania ciasta pozostało 5 minut zacząć ubijać białka.
Białka umieścić w misie miksera razem z winianem potasu i rozpocząć ubijanie do otrzymania sztywnej piany (jeśli nie posiadacie winianu potasu w zamian dodajecie sok z cytryny po zakończeniu ubijania). Dodawać cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny (jeśli nie dodaliście wcześniej winianu potasu) i zmiksować.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Na ciasto wysypać równomiernie agrest. Na agrest wyłożyć pianę bezową. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około 30 minut (bez termoobiegu). Następnie obniżyć temperaturę do 120ºC i piec kolejne 20 minut lub krócej, jeśli piana bezowa wcześniej będzie chrupka z wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym i wyłączonym piekarniku.
Wyjąć, kroić na kwadraty i podawać.
Smacznego :-).
Pierogi z jagodami
OdpowiedzUsuńCiasto:
35 dag mąki
1 jajko
1/2 szklanki ciepłej wody
sól
Oraz:
60 dag jagód
lub malin
2 łyżki cukru
cynamon
masło do polania
1 szklanka dobrej śmietany 36-proc.
odrobina wanilii lub cukru waniliowego
Sposób przygotowania
Zagnieć elastyczne ciasto pierogowe. Owoce wymieszaj z cukrem, dodaj cynamon do smaku, odstaw na 15 minut. Rozwałkuj ciasto, wytnij krążki o średnicy 6-7 cm. Na każdym krążku ciasta układaj owoce, sklejaj brzegi. Pierogi wrzucaj do osolonej wody, gotuj pod przykryciem, aż wypłyną. Wtedy odkryj i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Wymij, polej masłem. Ubij na półsztywno śmietanę z wanilią, podawaj do pierogów.
Pianka z malinami i jagodami.
OdpowiedzUsuńProsty i lekki deser z owocami.
Składniki:
1 1/2 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
1 szklanka wody
maliny
jagody
1 czekolada gorzka
Galaretkę rozpuścić w wodzie. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec wsypując cukier puder. Ubijając wlać cienkim strumykiem wystudzoną galaretkę. Masę porozlewać do silikonowych foremek na muffinki, tartaletki lub innych. Można też wylać do tradycyjnej formy.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przełożyć do rożka papierowego lub foliowego woreczka odcinając koniec. Wyciskać na papier do pieczenia stróżkę czekolady w kształcie listków, a w środku zrobić zygzak. Żeby listki były tej samej wielkości, dobrze jest narysować na papierze dwie równoległe linie. Kiedy czekolada zastygnie ostrożnie zdjąć z papieru ozdoby.
Foremki z piankami na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie. Oczywiście nie wlewając wody do środka foremki. Na wierzchu ułożyć maliny, obłożyć dekoracjami z czekolady i obsypać jagodami. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)
Owocowa kanapka, czyli sernik na zimno z dużą ilością owoców, zamknięty pomiędzy herbatnikami.
OdpowiedzUsuńWARSTWA TRUSKAWKOWA:
250g zmielonego twarogu
350g truskawek
50g malin
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z 1/4 cytryny
2 łyżki żelatyny
WARSTWA BRZOSKWINIOWA:
250g zmielonego twarogu
400g brzoskwiń z puszki
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z 1/4 cytryny
1/2 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki żelatyny
ok 200g herbatników
Truskawki i maliny wsypać do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu z dodatkiem cukru. Kiedy owoce się zaczną rozpadać zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Dodać sok i skórkę z cytryny. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i wlać przestudzoną cienkim strumyczkiem do truskawek z malinami. Wystudzić i połączyć ze zmiksowanego twarogiem.
Formę o wymiarach 21x25cm wyłożyć herbatnikami. Wylać tężącą masę truskawkową i wstawić do lodówki.
Odsączone brzoskwinie zmiksować z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę wlać cienkim strumyczkiem do brzoskwiń, a następnie połączyć ze zmiksowanym twarogiem. Tężącą masę brzoskwiniową wylać na zastygniętą warstwę truskawkową. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników. Odstawić do stężenia. Kroić ciepłym i suchym nożem między herbatnikami. Smacznego :)