Dziś coś na słodko- szarlotka!
Szarlotka (2 blachy)
1kg mąki
400 g cukru pudru
2,5 kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml śmietany 18%
5 żółtek
4 słoiki prażonych jabłek
8 obranych, oczyszczonych i pokrojonych w niewielkie cząstki
jabłek.
Ciasto wyrabiamy, dzielimy na 4 części i zamrażamy (co
najmniej godzina w zamrażarce). Na blachę tarkujemy warstwę ciasta, tak by
pokryła całe dno. Zapiekamy, aż się zrumieni, tj. ok. 15 minut. Następnie
mieszamy prażone jabłka z pokrojonymi jabłkami, cynamonem (ok. 2 łyżek) oraz
ośmioma łyżkami mąki ziemniaczanej. Masę jabłkową wykładamy równomiernie na zapieczoną
warstwę ciasta oraz pokrywamy kolejną warstwą tarkowanego mrożonego ciasta.
Pieczemy w 190 stopniach ok. 30-45 minut. Zanim pokroimy odstawiamy na 20 minut.
Można podawać z gałką lodów waniliowych. Smacznego!
lubię to!
OdpowiedzUsuń