Dziś coś na słodko- szarlotka!



Szarlotka (2 blachy)

 


1kg mąki


400 g cukru pudru


2,5 kostki masła


2 łyżeczki proszku do pieczenia


300 ml śmietany 18%


5 żółtek


4 słoiki prażonych jabłek


8 obranych, oczyszczonych i pokrojonych w niewielkie cząstki
jabłek.


 


Ciasto wyrabiamy, dzielimy na 4 części i zamrażamy (co
najmniej godzina w zamrażarce). Na blachę tarkujemy warstwę ciasta, tak by
pokryła całe dno. Zapiekamy, aż się zrumieni, tj. ok. 15 minut. Następnie
mieszamy prażone jabłka z pokrojonymi jabłkami, cynamonem (ok. 2 łyżek) oraz
ośmioma łyżkami mąki ziemniaczanej. Masę jabłkową wykładamy równomiernie na zapieczoną
warstwę ciasta oraz pokrywamy kolejną warstwą tarkowanego mrożonego ciasta.
Pieczemy w 190 stopniach ok. 30-45 minut. Zanim pokroimy odstawiamy na 20 minut.
Można podawać z gałką lodów waniliowych. Smacznego!


szarlotka przepis


szarlotka z lodami przepis


szarlotka z lodami przepis


szarlotka z lodami przepis

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty