Idealna przekąska na przyjęcie – bruschetta!
Bruschetta
Bagietka
Oliwa
Parmezan
Obrane ze skórki pomidory
Świeża bazylia
Kilka kropel cytryny
Bagietkę kroimy po ukosie na kromki grubości ok. 1 cm.
Grillujemy w piekarniku, na patelni lub w tosterze. Pomidory pozbawiamy pestek,
kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy starty parmezan, siekaną świeżą bazylię i
kilka szczypt świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Robimy sos do dekoracji. Miksujemy w blenderze: dwie garści
świeżej bazylii, pół szklanki oliwy, szczyptę soli, pieprzu, można wcisnąć
kilka kropel cytryny oraz wlać 1/4 szklanki gorącej (ok. 50-60 stopni) przegotowanej wody. Wymieszaj sos jeszcze raz przed użyciem.
Każdą grillowaną kromkę kładziemy na środek talerza,
skrapiamy oliwą i nakładamy po kopiastej łyżce pomidorów. Wskazane jest, by pomidory
w niewielkiej ilości opadły na talerz blisko bagietki- będą elementem
dekoracji. Na czubku kładziemy korony Bazylii, tj. najwyższe liście stanowiące
ładną, zgraną całość.
Część talerza blisko rantu, skrapiamy bazyliowym sosem dookoła.
Prosta, szybka i pyszna przystawka gotowa!
Komentarze
Prześlij komentarz