Niedzielny obiad rodem z Chorwacji – Cevapcici
Zanim zajrzałam do przepisu
sądziłam, że to nie jest proste danie... teraz wiem, że byłam w wielkim
błędzie! Poniżej podaję szczegóły:
- 500 g mielonego mięsa
wieprzowo-wołowego - 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka sproszkowanej słodkiej
papryki lub harissy marokańskiej - 1 łyżeczka tymianku- koniecznie
z działki teściowej ;) - pół łyżeczki mielonej kolendry
- pieprz, sól
- 1 łyżka mąki
- pół łyżeczki czerwonej czubrycy
Składniki do sosu:
- 200 ml jogurtu naturalnego
(najlepszy Sokólski) - 2 łyżeczki przyprawy tzatziki -
niekoniecznie - pół świeżego ogórka startego na
tarce o dużych oczkach- ja starkowałam białą rzodkiew, też jest OK! - 2 gałązki koperku - drobno
posiekane - pieprz
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty
przez praskę
Przygotowujemy
mięso. Cebulę posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę. Mięso wymieszać
dokładnie z przyprawami, mąką, jajkiem i cebulą oraz czosnkiem na jednolitą
masę, wstawić na pół godziny do lodówki.
W tym czasie
szykuję ziemniaki do zapieczenia: myję, kroję na ćwiartki, wykładam na blaszce
z papierem do pieczenia. Skrapiam oliwą, posypuję tymiankiem, majerankiem,
rozmarynem, solą i mieszam. Wstawiam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na
ok 20-30 minut do momentu zbrązowienia. Zazwyczaj pod koniec włączam
termoobieg.
Pora na sos:
mieszam wszystkie skladniki, dodaję startą na grubych oczkach rozdkiew lub
ogórka i wstawiam do lodówki, by smaki się przegryzły.
Następnie z
masy mięsnej należy formować cienkie kiełbaski, nadziewać je na patyczki
szaszłykowe pilnując, by były ściśle do nich przyklejone. Piec na dobrze
rozgrzanym grillu lub patelni grillowej (przez 6-8 minut z każdej strony).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz