Niedzielny obiad rodem z Chorwacji – Cevapcici


Zanim zajrzałam do przepisu
sądziłam, że to nie jest proste danie... teraz wiem, że byłam w wielkim
błędzie! Poniżej podaję szczegóły:




  • 500 g mielonego mięsa
    wieprzowo-wołowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 1 łyżka sproszkowanej słodkiej
    papryki lub harissy marokańskiej

  • 1 łyżeczka tymianku- koniecznie
    z działki teściowej ;)

  • pół łyżeczki mielonej kolendry

  • pieprz, sól

  • 1 łyżka mąki

  • pół łyżeczki czerwonej czubrycy



Składniki do sosu:




  • 200 ml jogurtu naturalnego
    (najlepszy Sokólski)

  • 2 łyżeczki przyprawy tzatziki -
    niekoniecznie

  • pół świeżego ogórka startego na
    tarce o dużych oczkach- ja starkowałam białą rzodkiew, też jest OK!

  • 2 gałązki koperku - drobno
    posiekane

  • pieprz

  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty
    przez praskę


Przygotowujemy
mięso. Cebulę posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę. Mięso wymieszać
dokładnie z przyprawami, mąką, jajkiem i cebulą oraz czosnkiem na jednolitą
masę, wstawić na pół godziny do lodówki.


W tym czasie
szykuję ziemniaki do zapieczenia: myję, kroję na ćwiartki, wykładam na blaszce
z papierem do pieczenia. Skrapiam oliwą, posypuję tymiankiem, majerankiem,
rozmarynem, solą i mieszam. Wstawiam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na
ok 20-30 minut do momentu zbrązowienia. Zazwyczaj pod koniec włączam
termoobieg.


Pora na sos:
mieszam wszystkie skladniki, dodaję startą na grubych oczkach rozdkiew lub
ogórka i wstawiam do lodówki, by smaki się przegryzły.


Następnie z
masy mięsnej należy formować cienkie kiełbaski, nadziewać je na patyczki
szaszłykowe pilnując, by były ściśle do nich przyklejone. Piec na dobrze
rozgrzanym grillu lub patelni grillowej (przez 6-8 minut z każdej strony).


Smacznego!


cevapcici przepis


cevapcici przepis



Komentarze

Popularne posty