Prawdziwy, pyszny i soczysty hamburger :)


Mięso mielone w zamrażalniku daje duże pole do popisu :) Za każdym razem chcę z niego zrobić coś nowego. Dziś zrobiłam hamburgery... przepyszne!

Składniki na 9 hamburgerów:


  • 9 bułek kajzerek

  • ok. 600 g mięsa mielonego (np. z szynki, łopatki)

  • 1 jajko

  • 9 plastrów sera

  • 1 pomidor pokrojony w plastry

  • majonez, sos barbecue (winiary za 4 złote)

  • przyprawy: suszone chilli, harissa marokańska, przyprawa bałkańska, tymianek, sól

  • 9 liści sałaty

  • garść pokrojonych oliwek

  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w krążki


Mięso mieszamy z przyprawami i jajkiem. Formujemy kotlety i grillujemy (bez tłuszczu) na mocno rozgrzanej patelni grillowej. W tym czasie rozkrawamy bułki, kładziemy na połówkach plaster sera i zapiekamy do rozpuszczenia.
Kiedy kotlety się usmażą przystepujemy do ułożenia wszystkich dodatków. Na ser kladziemy sałatę, pomidor, cebulę, oliwki i kotleta. Polewamy sosem barbecue i/lub majonezem. Re-we-lac-ja!!! Polecam!

domowe hamburgery przepis


domowe hamburgery przepis

Koszt: ok. 10zł

Komentarze

Popularne posty