Sznycel po wiedeńsku z panierowanym serem


Cóż to sznycel? Sznycel to kawałek mięsa z udźca cielęcego rozbity na 2-3 mm, panierowany w jajku i mące, podawany z cytryną.
My mamy inną wersję. Mianowicie sznycel z szynki wieprzowej. Smakowało wybornie, zwłaszcza z panierowanym serem, który uwielbiam!
Wszystko podałam z sałatką ziemniaczano- buraczaną, zamiast zwykłego puree.

Składniki na 3 porcje:

  • 3 kotlety z szynki wieprzowej (lub udźca cielęcego jak w oryginalnym przepisie)

  • jajko

  • bułka tarta

  • sól, pieprz

  • 7 niewielkich ziemniaków

  • 7 niedużych buraków

  • natka pietruszki

  • oliwa

  • łyżeczka octu

  • kawałek żółtego sera, ok. 200-300g

  • cytryna pokrojona wzdłuż na ćwiartki



Kotlety mocno rozbijamy (mają mieć taką samą grubość na całym kotlecie), solimy, pieprzymy i panierujemy: najpierw w jajku potem w bułce tartej dociskając kotlet do bułki, by lepiej przywarła z jednej i drugiej strony. Smażymy na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony.
Ugotowane ziemniaki i buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dolewamy nieco oliwy, ocet, posypujemy natką i przyprawiamy pieprzem i solą.
Ser kroimy na trójkąty lub paski i panierujemy jak kotlety. Smażymy na oleju na rumiany kolor z jednej i drugiej strony. Dość szybko, aby nie wypłynął. Przewracamy delikatnie, by nie naruszyć panierki.  Podajemy z ćwiartką cytryny. Pyszności! Smacznego :)

sznycel po wiedeńsku przepis

sznycel po wiedeńsku przepis

Komentarze

  1. Wygląda pychotkowo. Zrobie taka sałatkę sobie. Kotleciki tez niczego sobie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty