Tarta tatin


Dostałam sporo jabłek, więc coś trzeba z nimi zrobić. Miałam wczoraj gościa, a więc była to idealna okazja do zrobienia tarty tatin. Prosta, słodka i idealna z gałką lodów.

Składniki na ciasto:

  • 200g mąki

  • 1 jajko

  • 1 łyżka wody

  • szczypta soli

  • 2 łyzki cukru pudru

  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 100 g miękkiego masła + do wysmarowania formy


Masa jabłkowa:

  • 7 jabłek

  • sok z 1 cytryny


Masło karmelowe:

  • 60 g cukru

  • 1 łyżka wody

  • 60 g miękkiego masła


Polewa:

  • 100 g cukru

  • 60 ml wody



Składniki ciasta miksujemy, formujemy placek i odstawiamy na godzinę do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Smarujemy masłem formę o średnicy 23cm i głębokości 5-6cm. Musi być szczelna, inaczej podczas pieczenia wycieknie z niej karmel. Przygotowujemy masło karmelowe. W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotujemy powoli, bez mieszania, aż powstanie złotobrązowy karmel. Dodajemy masło, zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu połączenia się masła z karmelem. Wlewamy do formy i rozprowadzamy. Na masie układamy jabłka, wypukłymi grzbietami do dołu, tak aby było między nimi jak najmniej przerw. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3mm i wycinamy z niego koło o średnicy 24,5 (o 1,5 cm większej niż średnica formy). Okrągły placek układamy na jabłkach, dociskając lekko po bokach, i nakłuwamy, by dać ujście parze powstającej podczas pieczenia. Pieczemy 35 minut w 200 stopniach, by ciasto nabrało złotobrązowego koloru, a jabłka pozostały półtwarde. Studzimy 15 minut na kratce lub wyłączonej kuchence gazowej (chodzi o przepływ powietrza i swobodne studzenie). Obkrawamy ciasto dookoła, aby mieć pewność, że oderwie się od ścianek, przykrywamy formę talerzem i odwaracamy tartę. Jabłkowo-karmelowy sok z dna formy odstawiamy. Robimy polewę. Z cukru i wody przygotowujemy karmel i dodajemy do niego sok z tarty. Gotujemy, aż powstanie syrop, i polewamy nim wierzch ciasta. Zdjęcia nie wyszły, ale robiłam je wieczorem ;) Za to ciasto wyszło pyszne!

tarta tatin przepis

tarta tatin przepis

Komentarze

Popularne posty