Coq au vin, czyli kurczak w winie
Wiem, wiem... mialam ten przepis dodać już dawno, ale tak zajęłam się gotowaniem, że zapomniałam zrobic zdjęcie! Było przepysznie :) Sos wykorzystam do innych przepisów.
Składniki:
- kurczak podzielony na części (udka, skrzydełka, piersi)
- 150g bekonu w plasterkach - nie dodałam
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200g małych pieczarek- dodałam suszone leśne grzyby
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 szklanki wody
- 300 ml kremówki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyzka masła (najlepiej sklarowanego)
- 2 łyzki oliwy
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Części kurczaka solimy i
pieprzymy. Zostawiamy w lodówce na minimum 1 godz. Następnie obsmażamy
je na maśle z oliwą. Mięso przekładamy do garnka o grubym dnie, a następnie posiekaną
cebulę i czosnek. Wszystko dodajemy do mięsa. Następnie
zalewamy winem i gotujemy do chwili, aż wino się zredukuje (zmniejszy objętość). Dolewamy
wodę i gotujemy ok. 20 minut. dodajemy grzyby i gotujemy, aż mięso i
grzyby będą miękkie. Następnie wyjmujemy mięso z garnka, dodajemy drobno
posiekaną natkę, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy także
śmietankę i gotujemy ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy mięso i
gotujemy na małym ogniu do chwili, aż sos osiągnie odpowiadającą nam
gęstość. Do sosu dodałam też świezy szpinak, bo miałam garść w lodówce. Podałam z ziemniakami i marynowanymi buraczkami.
Źródło: mojamalakuchnia.blogspot.com
jedyna osoba, która zamiast pieczarek dodaje grzyby leśne. Duży plus za to, normalnie wszystkie "kucharki" walnęłyby tam z kilogram pieczarek od razu, bo "mąż by się nie najadł":P
OdpowiedzUsuń