Grillowana pierś z kurczaka na sosie kurkowym z białym winem


Sukces sosu z coq au vin musiałam powtórzyć na dzisiejszym obiedzie :)

Składniki:

  • garść oczyszczonych i pokrojonych kurek

  • 1 posiekana cebula

  • pół szklanki białego wina

  • 3/4 szklanki kremówki

  • pieprz, sól, świeże zioła (estragon, bazylia, oregano)

  • pierś z kurczaka (jedna lub dwie połówki)

  • 8 małych ziemniaczków


Ziemniaki myję i gotuję. Pierść solę i pieprzę oraz wrzucam na rozgrzaną patelnię grillową. Cebulę szklę na maśle, dodaję kurki, smażę chwilę i zalewam winem. Gdy wino się zredukuje dolewam śmietankę. Solę, pieprzę, dodaję zioła i redukuję do porządanej objętości.
Gdy ziemniaki miękkie, pierś usmażona a sos zredukowany, wykładam wszystko na talerze. Najpierw po kilka łyżek sosu, na niego kładę pokrojoną pod ukosem pierś z kurczaka i obok układam ziemniaki. Voila! Bon apetit!

grillowana pierś z sosem kurkowym przepis

Komentarze

Popularne posty