Placki ziemniaczane inaczej

Kolejne z serii tanich dań :) Jedno z moich ulubionych, szkoda, że tak
kaloryczne... bo nie oszukujmy się, placki muszą być smażone na dość
głębokim tłuszczu, aby były odpowiednio chrupiące. Można je oczywiście
odsączyć na papierze, ale nie wiem na ile to zmniejsza kaloryczność.
Przepis poniżej.

Składniki:

  • około kilograma ziemniaków

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki mąki

  • sól, pieprz

  • pokrojona w kostkę i zeszklona na patelni cebula

  • 2 pomidory

  • duża śmietana 18%


Ziemniaki ścieramy na najdrobniejszych oczkach lub na tych do parmezanu-
będą jeszcze bardziej chrupiące. Dodajemy jajko, mąkę, zeszkloną cebulę i
przyprawy. Mieszamy, nakładamy na patelnię łyżką i smażymy na dość
głębokim tłuszczu (mniej więcej do połowy placków). Kiedy będą
zrumienione z obu stron są gotowe. Pomidory kroimy w kostkę. Układamy po
kilka placków, na to porządny kleks śmietany i posypujemy pomidorami.
Możemy również posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Placki ziemniaczane przepis

Placki ziemniaczane przepis

Placki ziemniaczane przepis

koszt: ok. 7zł

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty