Domowa ciabatta, czyli święta inaczej :)


W sam raz na święta :)
Na Wielkanocne śniadanie idziemy do rodziny mojego narzeczonego. Oczywiście nie z pustymi rękoma :) Zrobiłam: rybną zupę solankę, domową ciabattę, tapenadę, pastę do nadziewania wafelków w kształcie jajka. I tak sobie myślę, że chyba mi się nie zdarzyło zrobić czegoś tradycyjnego... Zawsze robię coś, co na pierwszy rzut oka (kubka) nie kojarzy się z danym świętem, w tym przypadku Wielkanocą. No może oprócz tych nadziewanych "jaj"...
W kazdym razie ciabatta mnie powaliła :) Jest bardzo czasochłonna, ale warta poświęconego czasu ;) Jeszcze gorąca kromka chlebka z oliwą i gruboziarnistą solą... REWELACJA :) Chciałam ją zrobić z mąki żytniej, ale nie chciałam modyfikować przepisu za pierwszym razem. Podaję przepis poniżej wg firmy Kamis:


(4 sztuki)



Składniki na bigę (zaczyn):



  • 330g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 7g drożdży świeżych

  • 240ml letniej wody



Ciasto:



  • 670g maki pszennej

  • 330ml letniej wody

  • 3 łyżeczki drożdży instant lub 25g drożdży świeżych

  • 2 łyżeczki soli

  • 5 łyżek oliwy

  • 1 opakowanie Przyprawy do chleba włoskiego KAMIS



Sposób przygotowania



Wymieszać
składniki na bigę, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i
odstawić na 8-12 godzin. Po tym czasie rozmieszać drożdże z wodą,
dodać do bigi i wyrobić na gęste ciasto. Odłożyć łyżkę mąki do
posypania chleba. Następnie dodać połowę mąki (335g), wymieszać,
przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, aż podwoi swoją
objętość.
Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę, Przyprawę do
chleba włoskiego KAMIS i resztę mąki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie
i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Ciasto
podzielić na 4 części, uformować ciabatty i ułożyć po2 sztuki na
blasze w dużych odstępach. Posypać mąką, a blachę przykryć ściereczką.
Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut, ostrym nożem
zrobić nacięcia. Piec w nagrzanym do 230°C piekarniku przez ok. 15-20
minut.



Polecam!

włoski chleb ciabatta

włoski chleb ciabatta
... i polana oliwą....
włoski chleb ciabatta

Komentarze

  1. Domowa ciabatta - super :) Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty