Lekka sałatka z makaronem razowym

Witajcie! Zgłodniałam i na pierwszy rzut oka nie ma nic, prócz chleba i szynki... Ale jednak wystarczyło chwilę się zastanowić, by stworzyć coś przepysznego :) Oto przepis na lekką sałatkę makaronową. Dedykuję mojej Dietetyczce Dorocie Jesiołowskiej z poradni DIETIC w Olsztynie.

Składniki:

  • 2 szklanki makaronu razowego (świderki, penne, lub inne)

  • garść młodego, świeżego szpinaku

  • pół garści pokrojonych czarnych oliwek

  • 2 łyżki pokruszonej fety o obniżonej zawartości tłuszczu

  • 3-4 pomidorki koktajlowe

  • pół małej cebulki (najlepiej czerwonej, ale może być biała)

  • odrobina świeżego imbiru

  • sos sałatkowy Fit Up! pikantny

  • 6 łyżek oliwy

  • 3 łyżki octu balsamicznego


 

Makaron gotuję al dente, odcedzam, ostudzam. Pomidorki kroję na pół, cebulkę w drobne piórka, szpinak myję i osuszam. Wszystkie warzywa razem z fetą wrzucam do miski i dodaję ostudzony makaron. Przygotowuję sos: mieszam oliwę z octem balsamicznym, ścieram na drobnych oczkach niewielką ilość imbiru (pół łyżeczki) i dodaję do sosu. Mieszam i odstawiam na 2-3 minuty.

Makaron mieszam z warzywami i fetą, wykładam na talerz i polewam dwiema łyżkami sosu. Smacznego! :)

sałatka makaronowa

 

 

Komentarze

Popularne posty