Tapenada, czyli pasta z czarnych oliwek

Ulubiona pasta mojej przyjaciółki z dzieciństwa i mojego Męża. Zajadają się nią nawet Ci, którzy nie lubią oliwek. Będzie idealnie pasować do ciabatty ;) Najlepiej jeszcze ciepłej ciabatty :)

Do wykonania tego przepisu potrzebujemy:

3 szklanek czarnych oliwek
2 łyżek oliwy
posiekanego ząbka czosnku
łyżeczkę ziół prowansalskich lub bazylii/oregano
3 fileciki anchois (można pominąć)
łyżka musztardy francuskiej

Uwaga! Bo wykonanie jest bardzo trudne ;) :

Wrzucamy wszystko (oprócz musztardy) do blendera i miksujemy na papkę. Mieszamy z musztardą i odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy na grzankach lub świeżym pieczywie. Idealne na przekąskę :)

Smacznego!

tapenada pasta z czarnych oliwek

Komentarze

  1. oooo tak! wykonanie banalne a efekt powalający. Jak ja uwielbiam tą pastę!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty