Batoniki muesli przepis do zrobienia we własnej kuchni :)
Czasami chce się zjeść coś słodkiego. Wiadomo, czekolada jest najlepsza, ale strasznie
kaloryczna i lubi odkładać się tam, gdzie nie trzeba ;) Pomyślałam więc, że
dobrze byłoby zrobić domowe batoniki, które jeszcze pozytywnie wpłyną na
perstaltykę jelit. Oto są! Robiłam po raz pierwszy, ale udało się.
Składniki:
- 300 g płatków owsianych
błyskawicznych - 10 suszonych moreli
- 3 suszone gruszki
- 10 suszonych śliwek
- 10 kostek kandyzowanego imbiru
- łyżka kakao
- 30 g cukru trzcinowego
- 100 ml oleju rzepakowego lub
oliwy - 4 łyżki miodu
- ewentualnie cynamon, wanilia
Płatki prażę
ok. 10 minut na suchej patelni. Po lekkim zrumienieniu przesypuję do miski. W
rondlu rozgrzewam oliwę, do której dosypuję cukier, dodaję miód i mieszając
rozpuszczam. Do mieszaniny dodaję pokrojone bakalie i podgrzewam jeszcze
minutę. Dodaję do prażonych płatków i dokładnie mieszam, aby dobrze oblepiły
się mieszanką tłuszczu i cukrów. Papkę wykładam na papierze do pieczenia i
dokładnie rozprowadzam przygniatając łopatką. Piekę 15 minut w 180 stopniach,
aż się przyrumieni. Kroję dopiero po całkowitym ostudzeniu. Smacznego!
Jeeejku, muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńSpróbuję takie zrobić. ;)
Bardzo proste w wykonaniu, a okruszki można zalać mlekiem i zjeść jak płatki :)
OdpowiedzUsuń