Batoniki muesli przepis do zrobienia we własnej kuchni :)



Czasami chce się zjeść coś słodkiego. Wiadomo, czekolada jest najlepsza, ale strasznie

kaloryczna i lubi odkładać się tam, gdzie nie trzeba ;) Pomyślałam więc, że
dobrze byłoby zrobić domowe batoniki, które jeszcze pozytywnie wpłyną na
perstaltykę jelit. Oto są! Robiłam po raz pierwszy, ale udało się.




Składniki:

  • 300 g płatków owsianych
    błyskawicznych

  • 10 suszonych moreli

  • 3 suszone gruszki

  • 10 suszonych śliwek

  • 10 kostek kandyzowanego imbiru

  • łyżka kakao

  • 30 g cukru trzcinowego

  • 100 ml oleju rzepakowego lub
    oliwy

  • 4 łyżki miodu

  • ewentualnie cynamon, wanilia



Płatki prażę
ok. 10 minut na suchej patelni. Po lekkim zrumienieniu przesypuję do miski. W
rondlu rozgrzewam oliwę, do której dosypuję cukier, dodaję miód i mieszając
rozpuszczam. Do mieszaniny dodaję pokrojone bakalie i podgrzewam jeszcze
minutę. Dodaję do prażonych płatków i dokładnie mieszam, aby dobrze oblepiły
się mieszanką tłuszczu i cukrów. Papkę wykładam na papierze do pieczenia i
dokładnie rozprowadzam przygniatając łopatką. Piekę 15 minut w 180 stopniach,
aż się przyrumieni. Kroję dopiero po całkowitym ostudzeniu. Smacznego!


batniki muesli przepis


batoniki muesli przepis

Komentarze

  1. Jeeejku, muszą być pyszne.
    Spróbuję takie zrobić. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo proste w wykonaniu, a okruszki można zalać mlekiem i zjeść jak płatki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty