Dietetyczna pizza
Czas zabrać się za swoje boczki i zmniejszyć ilość kalorii w diecie. Czy muszę rezygnować z dobrego jedzenia? Z pewnych składników tak, ale ogółem niemal wszystko można przygotować w wersji odchudzonej. Klucz do sukcesu? Mniejsze porcje, więcej wypitej wody w ciągu dnia. Ciasto do dietetycznej pizzy wykonałam z mąki pszennej i pszennej pełnoziarnistej (graham) w proporcji pół na pół. Przyznam szczerze, że bardzo mi smakuje. Pizzę uwielbiam, więc ciężko jest mnie zadowolić w tej kwestii, ale ta wersja jest super!
Składniki na 2 okrągłe pizze:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej pelnoziarnistej
- duża szczypta przyprawy ognistej firmy Kamis
- szczypta soli morskiej
- szczypta cukru
- 25 g drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 2 duże garści pieczarek
- 2 cebule
- pół łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą firmy Kamis
- pół łyżeczki papryki ostrej firmy Kamis
- łyżeczka siemienia lnianego
- duży jogurt naturalny
- zioła prowansalskie firmy Kamis
- 2 ząbki czosnku
- kilkanaście plastrów ulubionej wędliny
- 1/4 papryki żółtej, czerwonej i zielonej
- garść krojonych czarnych oliwek
- 1 ogórek kiszony
- garść tartego sera
Drożdze kruszę, zalewam ciepłą wodą dodaję szczyptę cukru i soli i odstawiam w ciepłe miejsce, aż pojawią się bąbelki.
Cebulę kroję wzdłuż na pół, obieram i kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i wrzucam cebulę. Do niej dodaję pokrojone w plastry pieczarki. Przyprawiam solą morską, papryką ostrą i pieprzem młotkowanym.
Jogurt przyprawiam ziołami, czosnkiem i solą. Mieszam i odstawiam.
Do mąki dolewam połowę drożdży przyprawiam przyprawą ognistą i dosypuję siemię lniane. Mieszam i ugniatam, by ciasto było elastyczne, podsypuję mąką w razie potrzeby, gdy ciasto zbyt mocno się klei. Wsadzam do miski skropionej oliwą i odstawiam do wyłączonego piekarnika na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielę na pół i wałkuję bardzo cienko na kształt koła. Placek smaruję farszem z pieczarek, na nie kładę wędlinę, pokrojone w paski papryki, plastry ogórka kiszonego oraz posypuję oliwkami. Wstawiam do nagrzanego do 250 stopni piekarnika na 5 minut. Po tym czasie posypuję serem i wstawiam na około 2-3 minuty, aż ser sie rozpuści i lekko zrumieni. Pizzę podaję z sosem czosnkowym. Smacznego!
To jest potrawa zgodna z dietą opartą na przyprawach , więc rzeczywiście dietetyczna, można stwierdzić, że taka pizza odchudza, bo przyspiesza przemianę materii ;)
OdpowiedzUsuń