Kurczak z grilla
Słońce, lekki wietrzyk, jeziorko, las... i grill - żyć, nie umierać! Objedliśmy się po pachy :-) Teraz oglądamy mecz Polska - Słowacja i póki co jest nam bardzo miło ;) Zobaczymy co będzie po drugiej połowie ;) Tymczasem podaję przepis na kurczaka z grilla.
Mąż kupił 6 pałek z kurczaka (mniejsza część całego udka, zapłacił 7zł). 3 z nich zostały pozbawione kości i zamarynowane w jogurcie. Reszta oblepiona mieszanką przypraw.
Składniki jogurtowej marynaty:
- duży jogurt naturalny
- sól
- pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
- przyprawa ognista Kamis
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka tymianku Kamis
Składniki mieszamy, wkładamy mięso (może być też pierś) i marynujemy w lodówce przez noc.
Składniki pikantnej mieszanki przypraw:
- papryka ostra Kamis
- sos chilli ok. 2 łyżeczek (uwaga! będzie naprawdę ostre!)
- sól
- pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
- przyprawa Grill pikantny Kamis
- 2 łyżki oleju
- ewentualnie sos sojowy
Składniki mieszamy i nacieramy nimi pałki z kurczaka. Odstawiamy do lodówki na noc.
Sałatka została zrobiona z: sałaty lodowej, cebuli, czarnych oliwek i pomidorów. Wszystkie składniki kroimy w dowolne kształty i polewamy sosem Fit Up! Kamis. Bardzo lubię te przyprawy do sosów, bo są naturalne bez jakichkolwiek konserwantów czy wzmacniczy smaków.
Pochwalcie się jak wyglądał Wasz grill :)
Komentarze
Prześlij komentarz