Kurczak z grilla


Słońce, lekki wietrzyk, jeziorko, las... i grill - żyć, nie umierać! Objedliśmy się po pachy :-) Teraz oglądamy mecz Polska - Słowacja i póki co jest nam bardzo miło ;) Zobaczymy co będzie po drugiej połowie ;) Tymczasem podaję przepis na kurczaka z grilla.
Mąż kupił 6 pałek z kurczaka (mniejsza część całego udka, zapłacił 7zł). 3 z nich zostały pozbawione kości i zamarynowane w jogurcie. Reszta oblepiona mieszanką przypraw.

Składniki jogurtowej marynaty:

  • duży jogurt naturalny

  • sól

  • pieprz młotkowany z kolendrą Kamis

  • przyprawa ognista Kamis

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżeczka tymianku Kamis



Składniki mieszamy, wkładamy mięso (może być też pierś) i marynujemy w lodówce przez noc.



 



Składniki pikantnej mieszanki przypraw:



  • papryka ostra Kamis

  • sos chilli ok. 2 łyżeczek (uwaga! będzie naprawdę ostre!)

  • sól

  • pieprz młotkowany z kolendrą Kamis

  • przyprawa Grill pikantny Kamis

  • 2 łyżki oleju

  • ewentualnie sos sojowy



Składniki mieszamy i nacieramy nimi pałki z kurczaka. Odstawiamy do lodówki na noc.



 



Sałatka została zrobiona z: sałaty lodowej, cebuli, czarnych oliwek i pomidorów. Wszystkie składniki kroimy w dowolne kształty i polewamy sosem Fit Up! Kamis. Bardzo lubię te przyprawy do sosów, bo są naturalne bez jakichkolwiek konserwantów czy wzmacniczy smaków.



Pochwalcie się jak wyglądał Wasz grill :)



 



kurczak z grilla  Kurczak z grilla 



Grill

Komentarze

Popularne posty