Pokazy kulinarne gwiazd

Bożena DykielKto z nas nie lubi słuchać kulinarnych opowieści, szczególnie jeśli słyszymy je z ust podziwianych
przez nas gwiazd i możemy obserwować jak powstają te smakołyki, a w końcu je spróbować? To jest
właśnie magia tak ostatnio popularnych pokazów kulinarnych. To, co dawniej można było zobaczyć
tylko w telewizji, teraz coraz częściej możemy oglądać na żywo.

Przeglądając Internet trafiłam na sympatyczną stronę Kuźni Dobrego Smaku
(www.kuzniadobregosmaku.pl ), która zajmuje się właśnie organizacją takich pokazów. Wśród
gwiazd, które dla niej gotują jest m.in. Bożena Dykiel, Paolo Cozza, Darek Gnatowski znany z
serialu „Świat wg Kiepskich” czy Piotr CyrwusRysio z „Klanu”, którego serialową śmierć takDarek Gnatowski
ostatnio przeżywaliśmy. Zaciekawiło mnie, w jak wielu okolicznościach pokazy kulinarne mogą być
prowadzone: bo i na imprezach plenerowych, ale także w galeriach handlowych, na imprezach
firmowych i na kinderbalach. Wspaniale, że coraz częściej sięga się po pokazy kulinarne, aby
promować miasta i regiony.

Paulo CozzaPaweł Czerenko, właściciel Kuźni Dobrego Smaku, jest entuzjastą promocji regionów poprzez
kulinaria. Jego zdaniem polska kuchnia kryje wiele skarbów, a nasz kraj można zwiedzać „kulinarnym
szlakiem” z podobnym i emocjami co Toskanię czy Prowansję. To, co inspiruje go najbardziej w
tworzeniu pokazów kulinarnych, to budowanie historii opartej na wyszukiwaniu podobieństw i różnic
kuchni różnych krajów i kultur.

Tegoroczny sezon pokazów kulinarnych Kuźnia Dobrego Smaku zapowiada się bardzo interesująco.
Już niebawem w Pleśnej koło Tarnowa (22 lipca) Paolo Cozza będzie prezentował kuchnię włoską
podczas Święta Owoców i Warzyw. Natomiast kuchnia góralska w wykonaniu Piotra Cyrwusa zagości
na stołach Kaszubów podczas imprezy w Bytowie 28 lipca. Dzień później w Ryjewie koło Kwidzyna
Paolo Cozza będzie prezentował podobieństwa i różnice kuchni dwóch regionów podobnych pod
względem położenia geograficznego – Powiśla i regionu Wenecji.

Komentarze

Popularne posty