Dietetyczna lazania wegetariańska

Jak wspominałam we wcześniejszym poście, przeszłam na dietę wegetariańską. Chcę schudnąć, ale nie chcę rezygnować ze smaku. Potrawy bez mięsa są naprawdę smaczne!

Dziś przyrządziłam lasagne wegetariańską, która jest 3 krotnie mniej kaloryczna niż przyrządzona w tradycyjny sposób. Polecam, bo nie straciła na smaku, a wręcz cieszyła moje podniebienie i umysł (że jem smacznie i niskokalorycznie).

Składniki:

  • 6-8 płatów makaronu lasagne

  • pół słoiczka przecieru lub puszka pomidorów bez cukru

  • 1 mała cukinia

  • 1 papryka

  • duża cebula

  • 100 g sera żółtego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oleju


Warzywa myjemy, kroimy: cukinię wzdłuż i na plasterki, cebulę w piórka, paprykę w drobną kostkę. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy paprykę, rozgnieciony czosnek i pół słoiczka przecieru. Po chwili wrzucamy plasterki cukinii, mieszamy i dolewamy przegotowaną wodę w ilości około 2 szklanek. Sos ma być płynny, jeśli jest zbyt gęsty należy dolać jeszcze wody. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Foremkę tzw. keksówkę, wyściełamy papierem do pieczenia i układamy kolejno warstwy:

Makaron (2 płaty obok siebie), sos, ser, makaron, sos, ser, makaron, sam sos bez warzyw i ser na koniec.

Ważne jest, aby płaty makaronu dobrze pokryć sosem, bo pod jego wpływem zmięknie w trakcie pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Smacznego! :)

 

Lasagne wegetariańska

Lazania wegetariańska

Lazania dietetyczna

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty