Kręcenie Sushi w domu

Jak wiecie, jestem na diecie ;) Nie czujesz, że rymujesz :P Wobec tego przygotowuję sobie lekkie potrawy, bez mięsa lub z jak najmniejszą jego ilością. Dziś przyrządziłam sobie sushi z wędzonym pstrągiem, ogórkiem i porem. Jak zrobić sushi zobaczycie w tej notce o kaszi maki. Różnicą jest oczywiście ryż do sushi zamiast kaszy. Wypróbowałam ryż do sushi z Podravki i był OK. W przepisie było napisane, że na 1 szklankę ryżu dodać 1 szklankę wody. Ja dodałabym 1,1 szklankę, bo ciężko w tak małej ilości wody ugotować ryż, by się nie przypalił. Pamiętajcie, by przed gotowaniem ryż DOKŁADNIE wypłukać.

Do sushi możecie wykorzystać następujące składniki:

  • łososia wędzonego (i na zimno i na ciepło)

  • wędzonego pstrąga

  • wędzoną rybę maślaną

  • ogórek (obrany, bez pestek, pokrojony na paski wzdłuż)

  • obrane avocado

  • por (biała część)

  • paluszki surimi

  • kiełki

  • sałatę karbowaną (bardzo ładnie wygląda po przecięciu rolla)

  • imbir marynowany

  • majonez, wasabi

  • sos sojowy, chilli

  • sok z cytryny


Wybrane składniki układamy w połowie arkusza wyłożonego ryżem i ściskając zwijamy w ciasny roll. Miejsce, w którym ułożyliśmy składniki możemy wcześniej wysmarować wasabi, majonezem lub serkiem Philadelphia. Kroimy mocząc nóż w zimnej wodzie na "plastry" o grubości około 1-1,5 cm.

Uwielbiam moczyć maki w sosie sojowym wymieszanym z posiekanym kawałeczkiem chilli i sokiem z cytryny.

Na pokrojone maki kładziemy kawałek imbiru i moczymy w sosie. Wkładamy cały kawałek do ust, nie gryząc go na 2 czy 3 kęsy :) Tak się nie je sushi ;) Życzę Wam smacznego :) A poniżej zdjęcia mojego sushi :)

sushi w domu

sushi w domu

sushi w domu

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty