Pikantna zupa z soczewicy- Akcja: czyszczenie zapasów- przepis no.2

To jedna z moich ulubionych zup, ale na pewno ulubiona mojego Męża. Pikantna, smaczna, gęsta i pożywna :) a jednocześnie zdrowa, bo z dużą ilością warzyw no i soczewicą :)

Składniki:

  • 1 duża marchew

  • pół dużej lub 1 mała cebula

  • łyżka przecieru pomidorowego

  • chilli świeże, w proszku lub płynie

  • pół szklanki soczewicy

  • łyżeczka oliwy

  • 1 duży lub 2 małe ziemniaki


Startą marchew, posiekaną cebulę i pokrojonego w kostkę ziemniaka smażę na łyżeczce oliwy około 5-10 minut. W tym czasie zagotowuję wodę i płuczę pod bieżącą wodą soczewicę.  Do warzyw dodaję przecier, soczewicę i zalewam wrzącą wodą. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia przecieru, przyprawiam chilli i innymi przyprawami według uznania (sól, pieprz, zioła). Gotujemy około 40 minut do miękkości soczewicy. Jest pyszna! Chyba pójdę zrobić jeszcze raz ;)

zupa z soczewicy

Komentarze

  1. Wygląda pysznie! W jakiej pojemności garnku gotowałaś tę zupkę oraz barszcz ukraiński? Obie zamierzam ugotować już w weekend ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty