Placuszki z cukinii

Temat na czasie :) Postanowiłam przygotować je w formie torciku/wieży i podać z sosem czosnkowym oraz pomidorowym. Lubię lekkie, smaczne obiady :) Nie ma nic przyjemniejszego od uczucia sytości bez odważnika w żołądku :)

Składniki:

  • 1 niewielka cukinia

  • 2-3 łyżki pszennej mąki pełnoziarnistej (graham)

  • mały kubeczek jogurtu naturalnego

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • 2 rozgniecione ząbki czosnku

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • łyżeczka oliwy


Cukinię myję, obcinam końcówki, nie obieram i ścieram na dużych oczkach tarki. Dodaję mąkę, jajko, sól, pieprz i dokładnie mieszam. Masę wykładam na papier do pieczenia i piekę w 180 stopniach około 20 minut. Po tym czasie placuszki wyjmuję i układam jeden na drugim przekładając trzecią warstwę sosem pomidorowym (przecier pomidorowy+1 rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz i oliwa), układam kolejne 2-3 placki i polewam sosem czosnkowym (jogurt+rozgnieciony ząbek czosnku+sól+pieprz). Gotowe! Smacznego!

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii

Komentarze

  1. Jak dla mnie udziwaczniony. Ścieram cukinie, dodaję mąkę, jajko, sól, świeży tymianek i dużo pieprzu. Piekę, rozkładam, polewam smietaną 12%. + czerwone wytrawne winko, midzio. Względnie jako dodatek surówka ze startej marchwi z jabłkiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. a dla mnie taki sam jak Twój, tyle, że z sosem ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty