Szybkie bułeczki z oliwkami i czerwonym pesto!

Ochh... kocham domowe pieczywo! A ten przepis jest taki łatwy i szybki, że wolę zrobić własne bułki niż kupić chleb czy inne pieczywo w sklepie :)

Cudowna w tym przepisie jest możliwość eksperymentowania ze składnikami. Można dodać słonecznik, dynię, siemię lniane, płatki owsiane, soję itd. albo łyżeczkę dżemu!

Polecam Wam wykonanie tego w domu, bo gdy spróbujecie... nie będziecie chcieli jeść innego!

Składniki na 8 bułeczek:

  • 150 g mąki 3 zboża lub pełnoziarnistej

  • 250 g mąki pszennej

  • łyżka mąki ziemniaczanej

  • płaska łyżeczka soli

  • łyżka błonnika owsianego (opcjonalnie)

  • szczypta ziół: oregano i bazylii

  • 2-3 łyżki posiekanych czarnych oliwek

  • łyżka oliwy

  • 1/3 kostki drożdży (ok. 33 g)

  • pół kubka gorącej wody + pół kubka zimnego mleka (lub szklanka letniej wody lub mleka)


Składniki suche mieszam razem z oliwkami i ziołami. Drożdże rozpuszczam i odstawiam na chwilę, wlewam do mąki. Ugniatam chwilę i wstawiam na 5 minut do wyłączonego nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Po tym czasie wyjmuję i ugniatam ok. 5 minut. Formuję wałek, który dzielę na 8 równych części. Każdą z nich formuję w kulkę, rozgniatam, robię dołek i wkładam pół łyżeczki pesto. Zaklejam tak, by nic nie wyciekło i układam na blaszce sklejeniem do dołu i rozpłaszczam troszkę każdą z bułeczek. Nacinam delikatnie od góry, tak by pesto nie wyciekło. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę około 20 minut. Voila! Gotowe :) Pyyyyyyychaaaa!!!

Na zdjęciach bułeczki z tuńczykiem, pomidorem, papryką, kaparami i pieprzem kolorowym :)

szybkie bułeczki z pesto i oliwkami

szybkie bułeczki z pesto i oliwkami

szybkie bułeczki z pesto i oliwkami

Komentarze

Popularne posty