Domowy i szybki chleb pszenny z ziołami

Od jakiegoś już czasu nie kupujemy pieczywa. Ten przepis jest zbyt prosty, a wypieczony chleb zbyt smaczny i tani, abyśmy wydawali pieniądze na pieczywo z ulepszaczami.

Podaję przepis na bochenek o wadze około 600 gram (wielkość keksówki).

Składniki:

  • pół kg mąki pszennej typ 650

  • pół kostki drożdży

  • 300 ml wody

  • po 1-2 łyżeczki bazylii i oregano

  • 1 łyżeczka soli

  • keksówka wyłożona papierem do pieczenia


Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie i odstawiam. W tym czasie mieszam ze sobą suche składniki i dolewam do nich drożdże. Wyrabiam na gładkie ciasto i odstawiam na 15-30 minut. Po tym czasie wyrabiam ponownie i formując z ciasta walec długości keksówki wkładam je do blaszki, a potem do zimnego piekarnika. Nastawiam na 200 stopni i piekę przez około 30-40 minut. Uważajcie, by ciasto się nie przypaliło. Jeśli będzie się zbytnio przyrumieniać, należy zmniejszyć temperaturę.

Polecam jeść na ciepło z oliwą, serem pleśniowym i pomidorem. Ja właśnie idę to zrobić :)

szybki chleb pszenny

szybki chleb pszenny

Komentarze

  1. Wygląda pysznie :D
    Zapraszam na moje bułki: http://szybkie-gotowanie.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis bardzo fajny. Tylko jednego nie rozumiem.. jak można jeść chleb z olejem. Dziwne...

    OdpowiedzUsuń
  3. Sprzedaj mi jakiś dobry przepis na chleb, co by się nie kruszył :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty