Kokosowa panna cotta z syropem kawowym

Wzięłam udział w konkursie "Idzie jesień u Ostrej na Słodko" i dzięki Bogu! Bo to, co wyszło jest po prostu niebiańskie :) Idealna konsystencja, idealny smak... Po prostu deser nr 1 ;)

Polecam wszystkim, bo jest tani, łatwy i szybki w wykonaniu.

Ciągle czuję ten smak.... mmmm.... Dzięki Ostra! :)

 

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego

  • 2/3  filiżanki wiórków kokosowych

  • 1/2 filiżanki cukru pudru + 1 łyżka

  • 3 łyżki ciepłej wody

  • 1 łyżka żelatyny

  • Filiżanka mocnej kawy


Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Mleko podgrzać w rondelku, dodać cukier i wiórki (nie gotować). Ciągle mieszając dodać rozpuszczona żelatynę. Mieszać i podgrzewać ok. 3 minut. Przelać masę do filiżanek, ostudzić i wstawić do lodówki na 3 godziny.

Przed wyjęciem przygotowujemy syrop: do rondelka wlewamy filiżankę mocnej kawy i dodajemy łyżkę cukru pudru. Gotujemy, aż zmniejszy objętość do 1/3 objętości filiżanki.

Filiżanki z panna cottą wyjmujemy z lodówki, brzegi odkrawamy za pomocą noża i na chwilę wkładamy filiżankę do ciepłej wody. Wykładamy panna cottę na talerzyk i polewamy syropem kawowym. Pyyyyyychaaaaa!!!!!!!!!!!!

kokosowa panna cotta

kokosowa panna cotta

kokosowa panna cotta

Komentarze

Popularne posty