Pyszne i szybkie bułki z makiem

Te bułeczki to po prostu obłęd i niebo w gębie :) Starałam się i starałam, ale NIGDY nie wszyły takie jak dziś. Żałuję, że nie ma mojego Męża, by mógł spróbować na ciepło. Przepis jest naprawdę bardzo prosty. Powiem też, jak zrobić rogale z tego samego przepisu. Koszt takiego pieczywa w tej ilości to tylko 1,92zł. Powiedzcie mi gdzie kupicie w tej cenie taką ilość pysznych bułeczek?

 

Składniki na 8 bułek i 8-10 rogali (lub po prostu na 16 bułek :)) :

  • 1 kg mąki (ja używam z Biedronki typ 650)

  • pół kostki drożdzy

  • 600 ml ciepłej wody

  • 2 łyżeczki soli

  • kilka łyżek mleka (do posmarowania bułeczek)

  • kilka łyżeczek maku (do posypania)

  • 2 łyżeczki miodu

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej


Opcjonalnie:

  • pestki słonecznika

  • pestki dyni

  • soja

  • ulubione zioła

  • siemię lniane

  • otręby owsiane, itp.


 

Drożdże rozpuszczam z miodem w ciepłej wodzie i odstawiam na zimnego piekarnika, by urosły. W tym czasie do miski wsypuję wszystkie składniki i mieszam. Dolewam drożdże z wodą wyrabiam łopatką, potem ręką aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Można ten etap przyspieszyć wkładając przykryte ściereczką ciasto do lekko nagrzanego piekarnika (do 50 stopni) na kilka minut. Nie można trzymać zbyt długo, bo ciasto może się zagotować i będzie po ptakach ;) Po wyrośnięciu wyrabiam przez 5-7 minut. Dzielę ciasto na dwie części. Z jednej przyrządzam bułeczki, a z drugiej rogale.

A więc jedną z części dzielę na 8 i formuję bułeczki, układam na papierze do pieczenia, lekko przyciskam, by je rozpłaszczyć. Nacinam delikatnie każdą z bułek, smaruję mlekiem i posypuję makiem. Wstawiam do nienagrzanego piekarnika i ustawiam grzanie na 200 stopni. Piekę ok. 30 minut.

Rogale: drugą część ciasta dzielę na 8 i każdą rozwałkowuję na cienki placek. Zwijając rozciągam trochę ciasto by widać było warstwy ciasta, układam w kształt rogala :) Smaruję mlekiem, posypuję makiem i piekę tak samo jak bułeczki. POLECAM!!!!

Zdjęcie przedstawia jak zwijać rogale (efekt warstw):

rogale z makiem przepis

bułeczki z makiem przepis

domowe pieczywo przepis

Inspiracją do stworzenia tego przepisu były szybkie bułeczki z gotuj.skutecznie.tv

Komentarze

  1. Z całym szacunkiem,ale czy drożdże wyrosną bez dodania mąki? Do kończ to sie nie znam,ale do zaczynu powinno się dać. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Z całym szacunkiem,ale czy drożdże wyrosną bez dodania mąki? Do końca to sie nie znam,ale do zaczynu powinno się dać. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. drożdże nie, ale bułki tak ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty