Risotto z brązowego ryżu

W sezonie szparagowym szkoda było mi wyrzucać zdrewniałych końcówek szparagów. Zamroziłam więc wszystkie z myślą o właśnie tym risotto. Było pyszne :)

 

Składniki na wywar:

  • ok. 20 zdrewniałych końcówek szparagów

  • 1 starta na dużych oczkach marchew

  • kawałek papryki zielonej


Do risotto:

  • szklanka brązowego okrągłego ryżu

  • 1/4 szklanki kremówki

  • sól, pieprz

  • odrobina startego sera


 

Wywar gotujemy w 2 litrach wody ok. 40 minut do godziny. Przyprawiamy sola i pieprzem do smaku. Ryż prażymy chwilę na suchej patelni, po czym zalewamy chochlą wrzącego wywaru i czekamy aż wchłonie cały płyn. Wlewamy znów chochlę wywaru i tak aż do miękkości ryżu. Ryż brązowy gotuje się około 30 minut, ale nie będzie tak miękki jak zwykły biały ryż. Nastawcie się więc proszę na twardość al dente ;) Pod koniec dodajemy kremówkę, która nada cudownego smaku. Podajemy w głębokich talerzach posypując startym serem. Idealne do tego okazało się białe słodkie wino. Pycha!

risotto z brązowego ryżu

risotto z brązowego ryżu przepis

Komentarze

Popularne posty