Flaczki drobiowe- moje ulubione!

Mój Mąż mówi, że to nie są flaki :D Dowcipniś! To też żołądek, tyle, że dużo mniejszy :) Ja wolę drobiowe, bo mają inną, mięsną konsystencję. Flaki wołowe są bardzo specyficzne, choć je też zajadam ze smakiem :) No, ale do rzeczy! Żołądki drobiowe są tanie, ale trzeba je długo gotować, aby nabrały odpowiedniej miękkości.

 

Składniki:

  • ok. 300 g żołądków drobiowych

  • włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por)

  • 1 podudzie

  • cebula

  • łyżka oleju

  • przyprawy: sól, pieprz, chilli cayenne, ewentualnie maggi


Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju. Żołądki myjemy i oczyszczamy z błonek i żółtych, dziwnych części :) Kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli. Dodajemy starte warzywa + pora w jednym umytym kawałku. Zalewamy wrzącą wodą (około 2 litrów). Gotujemy na małym ogniu do miękkości żołądków, tj. około 3 godzin. Gdy już będą miękkie obieramy z mięsa ugotowane podudzie i dodajemy do reszty zupy, wyrzucając kość i skórę oczywiście ;) Przyprawiamy wg gustu. Ja lubię pikantne. Zajadamy z świeżym chlebkiem :) Pycha!

flaki drobiowe

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty