Idealny przepis na chleb pszenno-razowy

W końcu! Nareszcie! Wyszedł idealny :) Do tej pory opadał i kruszył się tak, że nie dało się jeść. A teraz... oto on! Do przygotowania ręcznego i w automacie do chleba. Jeśli będziecie przyrządzać go w maszynie to dodajcie składniki wg wskazanej kolejności.

chleb pszenny razowy

Składniki:

  • kubek ciepłej wody

  • łyżka cukru

  • łyżeczka soli

  • łyżka oleju słonecznikowego

  • 3 kubki mąki pszennej

  • pół kubka mąki pszennej razowej

  • łyżka świeżych drożdży


W maszynie ustawienia do chleb francuski (w modelu Optimum CH-900 program nr 2)

Ręcznie: składniki zagniatamy około 10 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Formujemy bochenek, nacinamy wierzch po ukosie i smarujemy mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut do zrumienienia skórki.

Komentarze

  1. Wiesz, wyszedł przepiękny:) Idealny. Jej ciekawe czy mi taki urośnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że tak :) pochwal się zdjęciem na maila to wstawię na Fb ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty