Spaghetti carbonara z chrupiącym boczkiem i serem gruyere

Tak! Po tylu latach testów z różnymi serami już wiem, że gruyere jest najlepszy do spaghetti carbonara :) Danie łatwe, szybkie, w miarę tanie i mega smaczne :) Uwielbiam carbonarę!

Zapraszam do zrobienia mojej wersji.

Składniki na 2 osoby (mocno głodne!):

  • makaron spaghetti pół paczki

  • kilka plastrów boczku (około 6-7)

  • około pół szklanki drobno startego sera gruyere

  • 3 jajka

  • 2 łyżki śmietany

  • mały ząbek czosnku

  • szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej


Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Plastry boczku kroimy w słupki (w poprzek) i smażymy na rozgrzanej suchej patelni, aż zrobią się chrupiące. Odlewamy wytopiony tłuszcz. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami, dodajemy większość sera (resztę zostawiamy do posypania gotowego dania) i czosnek, mieszamy. Do boczku dodajemy odcedzony makaron i mieszając podgrzewamy przez około minutę. Dokładnie mieszamy po czym wyłączamy gaz i wlewamy naszą masę jajeczną. Zestawiamy z palnika, szybko i starannie mieszamy, aby cały makaron pokryć sosem. Wykładamy na talerz i posypujemy serem. Gotowe! Uwielbiam :)

spaghetti carbonara

Komentarze

  1. Ale pyszności, w lidlu właśnie tydzień włoski, zapasy zrobione, więc u mnie jutro też makaronowo, może z brokułami:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty