Carpaccio z łososia

Przepis najprostszy na świecie, mój, autorski. Tą przystawkę zrobiłam dawno, bo już gdzieś 2 lata temu, ale długo nie zapomnę tej chwili, gdy skosztowałam pierwszy kęs. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeśli nie boicie się surowego mięsa albo co więcej, jesteście jego amatorami to jest to właśnie przepis dla Was :) Polecam :)

 

Składniki:

  • filet z łososia

  • kapary

  • pieprz marynowany

  • oliwki

  • parmezan

  • koper

  • cząstka cytryny

  • sól, świeżo zmielony pieprz

  • oliwa


Świeżego i oczyszczonego z łusek, ale nie pozbawionego skóry łososia kroimy na cieniutkie plastry, nie nacinając skóry i układamy "na zakładkę" dokoła talerza rozpoczynając od środka. Tak ułożoną rybę posypujemy kaparami, oliwkami, marynowanym pieprzem, posiekanym koprem i startym parmezanem, skrapiamy oliwą. Możemy przyprawić solą i pieprzem. Podajemy z grzankami i ewentualnie cząstką cytryny.

carpaccio z łososia

Komentarze

Popularne posty