Chleb z dynią

Ostatnio robiliśmy puree z dyni, tak więc dzisiaj zróbmy chleb z dynią wykorzystując właśnie puree. Wygląda i smakuje nieco inaczej, ale jest bardzo smaczny! :) Kolor też mi się podoba.

Do podstawowego przepisu na chleb wystarczy dodać 2 łyżki puree.

Składniki:

  • szklanka ciepłej wody

  • łyżeczka soli

  • łyżeczka cukru

  • 3,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżeczki świeżych drożdży

  • 2 łyżki puree z dyni


 

Składniki (oprócz puree) mieszamy ze sobą i ugniatamy kilka minut. Odstawiamy na godzinę, a po tym czasie dodajemy puree i ugniatamy raz jeszcze. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni lub w automacie na programie BASIC.

chleb z dynią przepis

Komentarze

  1. :) Mnie też sie bardzo pomysł i kolor podoba ! zapraszam do Akcji Tęcza Smaków 2 w kategorii pomarańczowy !

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dodatek dyni - nadaje cudownego koloru, a smak jest inny, ale pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawda :) Ten chlebek, naprawdę był smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ~Wanda z Down Under8 października 2013 04:42

    Witam,
    nareszcie znalazłam prosty przepis na chleb z dynii.
    Tak się zastanawiam, czy mogłabym dodać nasiona (słonecznika, dynii)?
    Myślę, że mogłabym wykorzystać maszynę do chleba do wyrobienia ciasta, potem dodałabym puree,wyrobiłabym, odstawiła na godzinkę a potem do piekarnika?
    Gratuluję przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Możesz dodać co tylko zechcesz :) Nasiona z dyni- jak najbardziej. Ja też korzystałam z maszyny od początku do końca, ale puree dodaj na samym początku, bo potem będziesz miała problem z dobrym wyrobieniem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty