Krupnik na wędzonych żeberkach

Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek robiła krupnik, a przecież jest to moja ulubiona zupa obok pomidorowej z makaronem i śmietaną. Krupnik to idealna zupa kryzysowa. Potrzebne nam będą warzywa, kasza jęczmienna i kawałek wędzonki (żeberka lub inna część). Można też zrobić wywar na udku lub skrzydełku drobiowym.

Składniki (przepis na 5 litrowy garnek):

  • wędzone żeberka wieprzowe lub inna wędzonka lub udko/skrzydełko drobiowe

  • 1 duża marchew

  • 1/4 normalnej wielkości selera

  • 1 pietruszka

  • szklanka kaszy jęczmiennej

  • 4 niewielkie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę


Robimy wywar: do gotującej się wody wrzucamy żeberka oraz obrane i pokrojone w półtalarki warzywa (seler w słupki). Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy kaszę i ziemniaki (mieszamy, by kasza nie przywarła). Po 25 minutach rozrabiamy kilka łyżek śmietany ze szczyptą soli i gorącą zupą, tak by nie było grudek i dolewamy do zupy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Żeberka lub inne mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości, kroimy i dodajemy do zupy. Zagotowujemy i gotowe :)

krupnik na wędzonce

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty