Zupa cebulowa z grzankami i serem

Ostatnio zaczęłam przyrządzać potrawy, które zdarzyło mi się raz przygotować kilka lat temu :) Sentyment? Czy już czas odchodzić? ;)

To był wieczór kuchni francuskiej. Zrobiłam zupę cebulową i coq au vin, czyli kurczaka w winie. Obie potrawy wyszły pysznie :) Zachęcam do przyrządzenia dzisiaj rozgrzewającej i sycącej zupy cebulowej z grzankami i serem.

Składniki:

  • 0,5 kg cebuli pokrojonej w piórka

  • udko kurczaka lub wędzone żeberka

  • 1 starta marchew

  • sól, pieprz

  • grzanki (kromki chleba zapieczone z serem i bazylią)


Gotujemy bulion z mięsem i startą marchewką. Cebulę zeszklić na maśle i po 40 minutach gotowania bulionu dodać do wywaru. Kości wyjąć, oddzielić mięso i dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. W talerzu ułożyć grzankę z serem i zalać gorącą zupą. Można dodatkowo posypać serem :) Smacznego!

francuska zupa cebulowa

zupa cebulowa przepis

Komentarze

Popularne posty