Domowe trufle w czekoladzie i kakao

Jest to moja kolejna propozycja dla Was, na prezent świąteczny na bliskiej osoby. Trufle są przepyszne, proste i efektownie wyglądają. Z poniższych proporcji wychodzi około 30 małych trufli, które zapakowane w ładne pudełeczko na pewno zrobią wrażenie :)

Składniki:

  • 200 g masy krówkowej

  • 40 ml miodu pitnego lub innego alkoholu

  • 100 g herbatników

  • 100 g czekolady deserowej

  • łyżka kakao

  • dodatkowa tabliczka czekolady deserowej

  • garść orzechów laskowych rozdrobnionych w moździerzu

  • kilka łyżek oleju

  • kilka łyżek mleka


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Herbatniki kruszymy w blenderze i łączymy z maską krówkową, alkoholem, orzechami i rozpuszczoną czekoladą. Z takiej masy lepimy niewielkie kulki i obtaczamy w kakao lub rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie z olejem i mlekiem (musi mieć płynną postać, by dało się obtoczyć w niej trufle). Tak przygotowane wstawiamy do lodówki i czekamy około godziny :) Gotowe! Do tego kawka i jesteśmy w niebie :)

domowe trufle

domowe trufle

Komentarze

Popularne posty