Jajko w koszulce na bekonie i smażonej cebuli

W weekend zawsze jemy na śniadanie coś innego, coś dobrego. Jest więcej czasu, więc można zaszaleć :) Dziś zjedliśmy namiastkę jajek po benedyktyńsku, takie trochę amerykańskie śniadanie. Był bekon, cebula i pomidory :) Pycha!

Składniki:

  • po kromce pieczywa (u mnie żytnie)

  • po kilka plastrów boczku na osobę

  • po jednym jajku na osobę

  • 1 pomidor

  • łyżka kaparów

  • 1 cebula

  • sól, pieprz


Jajka gotujemy w koszulkach, czyli do gotującej się wody z octem delikatnie wbijamy jajko i mieszamy wodę, by stworzyć "wirek", który ładnie ułoży jajko. Na miękko gotujemy około 4 minut.

W tym czasie smażymy na chrupko plastry boczku, zdejmujemy z patelni i odciskamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Z patelni odlewamy większość tłuszczu. Smażymy na nim grube plastry cebuli i odkładamy na ręcznik. Na tej samej patelni smażymy szybko pokrojonego w kostkę pomidora z kaparami.

Na kromce chleba (lub bułki) układamy boczek, na to kładziemy cebulę i jajko. Na talerzu układamy jeszcze pomidora z kaparami. Solimy, pieprzymy i gotowe :)

jajka w koszulkach

jajka w koszulkach

Komentarze

  1. A co do smażenia boczku na chrupko, to polecam te wskazówki - wyjdzie idealnie kruchy, ale soczysty i rumiany :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty