Pieczone pierogi wegetariańskie

Pasztet można jeść na kanapkach, ale smakuje też wyśmienicie jako nadzienie pierogów. Dziś pierogi drożdżowe :) Robiłam pierwszy raz i wyszło super! Przepis na nadzienie znajdziecie tutaj (klik).

Składniki na ciasto:

  • 2,5-3 szklanki mąki

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • łyżeczka świeżych drożdży

  • pół łyżeczki soli

  • ćwierć łyżeczki cukru


Składniki mieszamy na gładkie ciasto, wałkujemy i wycinamy krążki za pomocą szklanki. Nadziewamy łyżeczką pasztetu i zlepiamy. Układamy na papierze do pieczenia i każdy z pierogów smarujemy mlekiem. Pieczemy do momentu zrumienienia w 160-180 stopniach (wkładamy do rozgrzanego piekarnika). Podajemy z sosem czosnkowym :) Na ciepło są pyszne :)

pierogi drożdżowe wegetariańskie

pierogi pieczone wegetariańskie

Komentarze

Popularne posty