Pyszne ciastka owsiane
Chodziły za mną już od jakiegoś czasu. No i w końcu zebrałam się i zrobiłam według innego przepisu niż kiedyś, bo tym razem nie chciałam, żeby były zbyt kaloryczne. Są miękkie i lekko ciągnące z minimalną ilością tłuszczu i cukru. Z podanych proporcji wyszło och całkiem sporo (ok. 30 ciastek).
Składniki:
Do wymieszanych składników mokrych dodajemy wymieszane składniki suche i ponownie mieszamy dokładnie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kulki z ciasta i rozpłaszczamy je łyżką. Pieczemy około 30 minut, aż lekko się zrumienią. Voila! Gotowe :)
Składniki:
- 1.5 szklanki musu jabłkowego
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 jajko
- 1.5 szklanki płatków owsianych
- pół szklanki otrębów żytnich
- 3 kopiaste łyżki mąki
- garść orzechów laskowych rozdrobnionych
- przyprawy: cynamon, imbir
- 2-3 łyżki cukru
Do wymieszanych składników mokrych dodajemy wymieszane składniki suche i ponownie mieszamy dokładnie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kulki z ciasta i rozpłaszczamy je łyżką. Pieczemy około 30 minut, aż lekko się zrumienią. Voila! Gotowe :)
uwielbiam ciacha owsiane:) ciekawy pomysł z tym musem jabłkowym:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tym musem jabłkowym. Wiem, że tyle przepisów na ciastka owsiane, ile kucharzy, ale to mnie zaskoczyło. Wypróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuńmus z powodzeniem spełnia rolę zlepiacza :) No i nadaje bardzo przyjemny jabłkowy smak oraz podnosi ilość błonnika :) Same plusy!
OdpowiedzUsuń