Pyszne ciastka owsiane

Chodziły za mną już od jakiegoś czasu. No i w końcu zebrałam się i zrobiłam według innego przepisu niż kiedyś, bo tym razem nie chciałam, żeby były zbyt kaloryczne. Są miękkie i lekko ciągnące z minimalną ilością tłuszczu i cukru. Z podanych proporcji wyszło och całkiem sporo (ok. 30 ciastek).

Składniki:

  • 1.5 szklanki musu jabłkowego

  • 3 łyżki oleju z pestek winogron

  • 1 jajko

  • 1.5 szklanki płatków owsianych

  • pół szklanki otrębów żytnich

  • 3 kopiaste łyżki mąki

  • garść orzechów laskowych rozdrobnionych

  • przyprawy: cynamon, imbir

  • 2-3 łyżki cukru


Do wymieszanych składników mokrych dodajemy wymieszane składniki suche i ponownie mieszamy dokładnie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kulki z ciasta i rozpłaszczamy je łyżką. Pieczemy około 30 minut, aż lekko się zrumienią. Voila! Gotowe :)

ciastka owsiane przepis

Komentarze

  1. uwielbiam ciacha owsiane:) ciekawy pomysł z tym musem jabłkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z tym musem jabłkowym. Wiem, że tyle przepisów na ciastka owsiane, ile kucharzy, ale to mnie zaskoczyło. Wypróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  3. mus z powodzeniem spełnia rolę zlepiacza :) No i nadaje bardzo przyjemny jabłkowy smak oraz podnosi ilość błonnika :) Same plusy!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty