Zupa krem z brokuła (bez soli)

Dajemy radę na diecie warzywno-owocowej. Dziś dzień drugi, dlatego podzielę się przepisami z dnia pierwszego :) Zupkę zjedliśmy na obiad i kolację, starczyła dla 2 osób na 2 dania :) Była naprawdę smaczna i nie odczuwałam zbytnio braku soli, bo przyprawiłam ją dużą ilością ziół (to chyba faktycznie działa!). Dziś będę robić fasolową.

Składniki:

  • 1 marchew pokrojona w pół talarki

  • kawałek selera pokrojony w kostkę (około pół szklanki)

  • 1 brokuł (500 g) podzielony na różyczki

  • przyprawy: pieprz, majeranek, rozmaryn, zioła prowansalskie


Marchew i seler gotuję (w 2 szklankach wody) około 15 minut, aż będą miękkie. Dodaję brokuła, przykrywam i gotuję do miękkości (ewentualnie dolewam wody), przyprawiam i miksuję :) Nie używam soli, bo w nadmiernych ilościach ma zły wpływ na nasz organizm.
Negatywne skutki nadmiernego spożycia soli
Dietetycy przestrzegają przed nadmiernym spożyciem soli, ze względu na powstawanie:

  • nadciśnienia tętniczego, co w efekcie może prowadzić do innych chorób związanych z układem krążenia (zawały serca, wylewy)

  • doszukuje się również związku między nadmiernym spożyciem soli a występowaniem raka żołądka oraz udaru mózgu

  • nadmiar podaży soli powoduje zwiększenie pobrania i zatrzymywania wody w organizmie (prawidłowa czynność nerek powoduje wydalanie nadmiaru tego składnika, natomiast w przypadku upośledzonej ich funkcji może nastąpić ich obrzęk)


Pozytywny wpływ spożycia niewielkich ilości soli:
Mimo wszelkich przestróg przed stosowaniem soli istnieją oczywiście jej zalety. Sól jest potrzebna organizmowi, jednak nie należy spożywać jej w nadmiernych ilościach. Zalety soli (sodu) :

  • utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej

  • regulacja gospodarki wodnej organizmu


Źródło: wybieramzdrowie.eko-unia.org.pl

Komentarze

Popularne posty