Cannelloni z mięsem, sosem pomidorowym i serem

Pisałam Wam na Facebooku w styczniu, że dostałam od Przyjaciółki makaron cannelloni i conchiglioni. Nie chciałam go zmarnować z byle jakim nadzieniem, a że dostałam ostatnio ćwiartkę świniaka to mam mięso mielone :) Tak więc, wczoraj przeżywaliśmy kulinarne uniesienia ze smakami, które uwielbiamy :)

Składniki:

  • około 400 g mięsa mielonego wieprzowego

  • słoiczek przecieru pomidorowego

  • pół posiekanej dużej cebuli

  • pół startej średniej marchwi

  • puszka pomidorów

  • 2-3 łyżki oleju

  • przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła, chilli cayene

  • 2 ząbki czosnku

  • szklanka sera żółtego

  • opakowanie makaronu cannelloni


Cebulę szklimy na łyżce oleju, dodajemy startą marchew i po chwili mięso mielone. Mieszam od czasu na czasu, by pozbyć się grudek oraz ściąć mięso do końca. Dodaję 2 łyżeczki przecieru pomidorowego i przyprawy (sól, pieprz, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek). Podsmażam i mieszam jeszcze chwilę i odstawiam do ostygnięcia.

W tym czasie gotuję makaron około 5-7 minut w osolonej wrzącej wody. Odcedzam i rozkładam w żaroodpornym naczyniu, które wcześniej lekko natłuściłam papierkiem od masła. Rurki nadziewam po kolei mięsem i układam w naczyniu.

W niewielkim garnuszku podsażam na oleju pozostały w słoiczku przecier i dodaję puszkę pomidorów. Mieszam dokładnie i dolewam około szklanki wody, ponownie mieszam. Solę, pieprzę, dodaję zioła i miksuję za pomocą blendera. Tak przygotowany sos wylewam na makaron tak, by dokładnie cały go pokrył. Posypuję serem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. Smacznego :)

cannelloni z mięsem

cannelloni z mięsem

cannelloni z mięsem

cannelloni z mięsem

Komentarze

  1. Pychota, kupiłam właśnie sporo makaronu na tygodniu włoskim w lidlu, w tym cannelloni, na pewno wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam :) Warto próbować nowych smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty