Chilli con carne z brązowym ryżem

Wczoraj robiłam cannelloni i zostało mi trochę mięsnego sosu, dlatego postanowiłam na jego bazie przygotować kolejny obiad: chilli con carne z brązowym ryżem.  Wyszło pysznie i do tego ładnie :) Przygotowanie jest proste, choć czasochłonne. Allleee robi się właściwie samo, więc nie ma co narzekać ;)


Składniki:

  • około 200 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego (oryginalnie powinno to być wołowe)

  • połowa startej marchewki

  • pół posiekanej cebuli

  • 1 ząbek czosnku

  • pół puszki czerwonej fasoli bez zalewy

  • pół puszki kukurydzy bez zalewy

  • 1 nieduża czerwona papryka pokrojona w niedużą kostkę

  • 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego

  • pół puszki pomidorów

  • przyprawy: ulubione zioła, sól, pieprz, chilli cayenne lub posiekana papryczka chilli

  • olej do smażenia, około 2-3 łyżek


Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, po chwili dodajemy marchewkę, paprykę i mięso. Smażymy rozdrabniając mięso łopatką. Dodajemy przecier, pomidory, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, aż składniki się połączą. Pod sam koniec dodajemy kukurydzę i fasolę i delikatnie mieszamy, by nie rozgnieść fasoli. W sumie danie gotujemy około 45 minut. Podajemy z brązowym ryżem lub tortillą. Smacznego! :)

chilli con carne

chilli con carne

chilli con carne

Komentarze

Popularne posty